Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musik att dö för

Monteverdi.

Gunilla Brodrej tror inte att man blir snäll av klassisk musik.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Så man blir snäll av klassisk musik? Stockholms hipsterpoliser, som till vardags kombinerar patrullering på Söder med socialt nätverkande på Twitter, har kommit på den aparta idén att använda klassisk musik mot bråk i tunnelbanan. Det har tydligen funkat i London.

Om man köper den bisarra logiken fin musik=fin person måste det ha varit ett gäng beskedliga pacifister som lyckligt lullade hem från konserten i Tyska kyrkan i går kväll. Hypnotiserade av harmonisk stämsång och vokal briljans från de lenaste renaste röster som någonsin löst upp dissonanser och format sig kring uppbyggliga ord som "morir" (död), "ferisci" (skada) och "sangue" (blod).


Den franska ensemblen Les arts florissants inledde den tolfte upplagan av Stockholm early music festival med Claudio Monteverdis femte madrigalbok (1605). Guarinis texter dryper av självskadebeteende, hämndtankar och dödslängtan inspirerad av hopplöst olycklig kärlek. Det är så vackert att man kan dö.

Södermalmspolisen borde i konsekvensens namn ta med nästa piket bråkstakar till Tyska kyrkan. Om de nu verkligen vill göra skillnad och överbrygga klassklyftor. Festivalen pågår till den 9 juni.