Monteverdi.
Monteverdi.

Musik att dö för

Publicerad

Gunilla Brodrej tror inte att man blir snäll av klassisk musik.

Så man blir snäll av klassisk musik? Stockholms hipsterpoliser, som till vardags kombinerar patrullering på Söder med socialt nätverkande på Twitter, har kommit på den aparta idén att använda klassisk musik mot bråk i tunnelbanan. Det har tydligen funkat i London.

Om man köper den bisarra logiken fin musik=fin person måste det ha varit ett gäng beskedliga pacifister som lyckligt lullade hem från konserten i Tyska kyrkan i går kväll. Hypnotiserade av harmonisk stämsång och vokal briljans från de lenaste renaste röster som någonsin löst upp dissonanser och format sig kring uppbyggliga ord som "morir" (död), "ferisci" (skada) och "sangue" (blod).

 

Den franska ensemblen Les arts florissants inledde den tolfte upplagan av Stockholm early music festival med Claudio Monteverdis femte madrigalbok (1605). Guarinis texter dryper av självskadebeteende, hämndtankar och dödslängtan inspirerad av hopplöst olycklig kärlek. Det är så vackert att man kan dö.

Södermalmspolisen borde i konsekvensens namn ta med nästa piket bråkstakar till Tyska kyrkan. Om de nu verkligen vill göra skillnad och överbrygga klassklyftor. Festivalen pågår till den 9 juni.

Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag