Mr Assanges försvar

Publicerad
Uppdaterad
Det viktiga för mr Assange är inte vad man läcker utan att man gör det. Spermier bär på lika mycket okänd information - DNA, kromosomtyp - som sekretessbelagda diplomatrapporter eller hemliga bankkonton.
Mr Assange har vigt sitt liv åt läckor. Misstanke finns att han sliter sönder kondomer och låter miljoner dokument utan cellsortering läcka ut i de kanaler han har inom intimt räckhåll. Redigeringen - eller snarare dirigeringen - av cellmaterialet överlåter han åt andra krafter. Ibland väcker det liv, ibland inte. Det finns en slumpfaktor i allt läckande, en konsekvensneutralitet i själva följdeffekten.
Det svenska rättsväsendet har fått för sig att mr Assange har begått sexuella övergrepp. Åklagaren har inte förstått vad det handlar om. Mr Assange är inte ute efter sexuell njutning, den är bara ett ofrånkomligt inslag i hans egentliga behovstillfredsställelse - att läcka utan restriktioner.

Det är inte en fråga om att äta kola med eller utan papper. Mr Assange gör både och - han äter kolan i sönderriven förpackning. Man kan kalla det en halvpreventiv åtgärd, ett bejakande av det skyddande höljets genomsläpplighet. Tillvägagångssättet i sängen är detsamma som vid tangentbordet, det är bara de aktiva kroppsdelarna som skiljer sig åt.
Det viktiga för mr Assange är inte vad man läcker utan att man gör det. Spermier bär på lika mycket okänd information - DNA, kromosomtyp - som sekretessbelagda diplomatrapporter eller hemliga bankkonton.

Världen, och speciellt värdinnan, har rätt att få ta del av de personliga överläggningar som pågår i slutna rum, det må vara i Vita huset eller i en Stockholmslägenhet. Mr Assange vill med sina läckor ertappa makthavarna med byxorna nere, och utesluter inte på något sätt sig själv.
Hur den svenska åklagaren i detta kan se något brottsligt, övergår alla civiliserade rättssamhällens förstånd. Sverige är en primitiv bananrepublik, helt i händerna på feminister som äter banan med skalet på.

Svenska medier försöker framställa mr Assange som dr Jekyll och mr Hyde i samma person. Dessa okunniga journalister är oförmögna att se konsekvensen i hans handlingar - läcker man i ena änden, har man skyldighet att läcka också i den andra.
Mr Assange kunde under sitt besök i Stockholm ha valt att läcka andra kroppsvätskor än det rena och luktfria sekret han förärade ett par utvalda representanter för vad han trodde vara en demokrati. Med tanke på det tack han fick kan man bara beklaga hans hänsynsfullhet.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag