Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Möttes för första gången sen boken

<p>Håkan Juholt och&nbsp;Daniel Suhonen möttes idag på Expressens scen för första gången sen boken "Partiledaren som klev in i kylan" kom ut.<br></p>

De har inte setts sedan boken om Juholt kom.

Men på söndagen träffades förre S-ledaren Håkan Juholt och författaren Daniel Suhonen på Expressens scen på bokmässan.

– Vi var inte privata vänner innan och vi är inte privata vänner i dag, säger Håkan Juholt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Det är knappt ett år sedan Daniel Suhonens omdebatterade bok "Partiledaren som klev in i kylan” kom ut.

Boken innehåller bland annat 17 privata sms från Juholt till Suhonen - och den tidigare S-ledaren har anklagat sin före detta politiske rådgivare för att ha "klätt av honom" och att boken var "smärtsam att läsa".

De två har hållit sig borta från varandra sedan boksläppet - men på söndagen träffades de för första gången på Expressens scen på bokmässan i Göteborg.

Både två höll dock en god ton mot varandra.

– Det är en väldigt välskriven bok och det är en viktig bok för socialdemokratin och för att förstå vår samtid - men samtidigt svek ju också Daniel en lång rad förtroenden som jag hade givit honom, säger Håkan Juholt.

"Lite taskigt"

Han fortsätter:

– Daniel blev för mig en person som var bortom den innersta kretsen. När allting var som tyngst så hade jag Daniel på armlängds avstånd. Han var så långt bort så jag kunde blotta mig för honom när jag var som svagast. Det tycker jag var lite taskigt att avslöja i boken, men jag förstår att det var nödvändigt.

Daniel Suhonen förklarar att han vid flera tillfällen erbjöd Håkan Juholt att läsa boken under skrivprocessen, men att den tidigare S-ledaren avböjde.

– Det var inte så att Håkan inte visste att jag skrev en bok. Jag frågade hundra gånger om han ville läsa, men han ville inte, säger han.

Tveksam till signering

Strax innan det gemensamma framträdandet var över meddelade Expressens kulturchef Karin Olsson, som hållit i utfrågningen, att både Håkan Juholt och Daniel Suhonen fanns tillgängliga för att signera boken "Partiledaren som klev in i kylan”.

Men den tidigare S-ledaren var tveksam.

– Nja det vet jag väl inte om båda två gör, sa han innan han klev av scenen.