Mot formtoppen

Publicerad

Erika Treijs läser nya numret av omgjorda Form.

PO Tidholm möter ett Kiruna i flyttbestyr, betraktar Artur von Schmalensees 60-talsskapelse - det rivningshotade Stadshuset - och konstaterar att folket i Malmfälten verkar vara pragmatiska och snarast osentimentala inför förändringar. Salka Hallström Bornold väljer att gå i närkamp med radikalslöjdaren Anders "Lagombra" Jakobsen och hans enmansarmé mot "ljust och fräscht"-normen.

Arkitektur- och designtidskriften Form har ännu en gång putsats upp och fixats till för att om möjligt få nytt liv. Den här gången är det ledarduon Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold som tagit över en produkt som länge letat efter sin själ.

Som van tidningsmakare har Bo Madestrand nu sett till att inleda varje nummer med en egen krönika - som sig bör i magasinssammanhang. Och därmed också sett till att tidningen får en egen stark röst och inte fortsatt blir en megafon för den förvirring som de senaste åren förknippats med ett hårt ansatt Svensk form.

 

Men även om reportagen är välskrivna och bilderna högklassiga så kommer tidningen knappast att kunna bli det kokande debattforum man så hett önskar. Utgivningstakten, med sex nummer per år, gör att den sannolikt aldrig kommer att lyckas bli en röst att räkna med i det offentliga samtalet.

Att Form nu ska finnas i fler kanaler - på nätet, som podcast och på läsplatta, underlättar givetvis chanserna att kunna vara med när det händer. Men även i den digitala världen är konkurrensen hård, inte minst från den tidigare chefredaktören Daniel Golling som tillsammans med designkuratorn Gustaf Kjellin gör den utmärkta podcasten "Summit".

 

Hur redaktör Madestrand ska lyckas stå emot föreningen Svensk forms önskemål om hur "deras tidning" ska utvecklas och samtidigt hålla annonsörer stången och budgeten i schack, återstår att se. Men väl är att Form nu går mot en journalistisk formtopp.

 

Erika Treijs

kulturen@expressen.se

 

Forms redaktionschef Salka Hallström Bornold är medarbetare i Expressen Kultur. Tidskriften recenseras därför av SvD:s form-och konstskribent Erika Treijs.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag