Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mot formtoppen

Erika Treijs läser nya numret av omgjorda Form.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

PO Tidholm möter ett Kiruna i flyttbestyr, betraktar Artur von Schmalensees 60-talsskapelse - det rivningshotade Stadshuset - och konstaterar att folket i Malmfälten verkar vara pragmatiska och snarast osentimentala inför förändringar. Salka Hallström Bornold väljer att gå i närkamp med radikalslöjdaren Anders "Lagombra" Jakobsen och hans enmansarmé mot "ljust och fräscht"-normen.

Arkitektur- och designtidskriften Form har ännu en gång putsats upp och fixats till för att om möjligt få nytt liv. Den här gången är det ledarduon Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold som tagit över en produkt som länge letat efter sin själ.

Som van tidningsmakare har Bo Madestrand nu sett till att inleda varje nummer med en egen krönika - som sig bör i magasinssammanhang. Och därmed också sett till att tidningen får en egen stark röst och inte fortsatt blir en megafon för den förvirring som de senaste åren förknippats med ett hårt ansatt Svensk form.


Men även om reportagen är välskrivna och bilderna högklassiga så kommer tidningen knappast att kunna bli det kokande debattforum man så hett önskar. Utgivningstakten, med sex nummer per år, gör att den sannolikt aldrig kommer att lyckas bli en röst att räkna med i det offentliga samtalet.

Att Form nu ska finnas i fler kanaler - på nätet, som podcast och på läsplatta, underlättar givetvis chanserna att kunna vara med när det händer. Men även i den digitala världen är konkurrensen hård, inte minst från den tidigare chefredaktören Daniel Golling som tillsammans med designkuratorn Gustaf Kjellin gör den utmärkta podcasten "Summit".


Hur redaktör Madestrand ska lyckas stå emot föreningen Svensk forms önskemål om hur "deras tidning" ska utvecklas och samtidigt hålla annonsörer stången och budgeten i schack, återstår att se. Men väl är att Form nu går mot en journalistisk formtopp.


Erika Treijs

kulturen@expressen.se


Forms redaktionschef Salka Hallström Bornold är medarbetare i Expressen Kultur. Tidskriften recenseras därför av SvD:s form-och konstskribent Erika Treijs.

fakta

TIDSKRIFT

Form 2/2012