I "Lammen från Le Mans" utför två systrar ett besinningslöst mord.I "Lammen från Le Mans" utför två systrar ett besinningslöst mord.
I "Lammen från Le Mans" utför två systrar ett besinningslöst mord.
Elisa Rossholms ”Lammen från Le Mans”Elisa Rossholms ”Lammen från Le Mans”
Elisa Rossholms ”Lammen från Le Mans”

Mordet som förbryllade Paris intellektuella

Publicerad

Två franska flickors bestialiska mord på sin husmor har debatterats i decennier. Peter Cornell läser en ny serieroman om systrarna Papin.

Mot fonden av en blå himmel och fågelvingar står två kvinnor i kimono och utslaget hår som om de just stigit ur sängen och inte haft tid att göra sig i ordning. 

Teckningen på omslaget till Elisa Rossholms ”Lammen från Le Mans” utgår från ett polisfoto av systrarna Papin. 1933 skakades Frankrike av två mord utförda av unga kvinnor från småborgerliga familjer. 

Besinningslösa mord

Violette Nozière förgiftade sina föräldrar (men modern överlevde) och de timida tjänsteflickorna Christine och Léa Papin från klosterskolan massakrerade sin husmor och hennes dotter, krossade deras huvuden, knivskar dem besinningslöst och, kanske värst, rev ut deras ögon. Pressen översvämmades av indignation. Också surrealisterna engagerade sig: de tog Violette Nozière i försvar och ägnade sig åt psykoanalytiska spekulationer över hur de tillbakadragna systrarna Papin kunde rymma en sådan våldsamhet - säkert stimulerade av Jacques Lacans diagnoser i deras egen tidskrift. Kommunisterna å sin sida såg systrarna Papins handling som ett revolutionärt uppror mot en förtryckande överklass. 

 

LÄS MER: Georges Simenons deckarklassiker om kommissarie Maigret ges ut på nytt

 

Systrarna Papin utnyttjades i olika ideologiska syften. Men Elisa Rossholm använder dem inte som instrument utan närmar sig deras liv i all dess nakna mänskliga tragik. Det är - liksom Elisa Rossholms tidigare bok om Victoria Benedictsson och Georg Brandes – en vemodig berättelse i bild och text, om systrarnas övergivenhet, ensamhet, ömsesidiga kärlek och vanvett. 

Händelserna tecknas med ungrenässansens eller skillingtryckets enkelhet och oskuld i bilder där det figurativt berättande balanseras av det meditativt ornamentala i gatstenarnas och tapeternas mönster. Rossholm tämjer den spektakulära dramatiken och själva mordscenens blodiga crescendo tonas ned och förskjuts mot tidiga varsel: ögonens spel, ”ögonen” i träådringens kvistar och i den ena systerns psykotiska hallucinationer. 

Efter Jean Genet, Claude Chabrol och många andra upphör inte berättelsen om de gåtfulla systrarna att alstra nya verk.

 

SERIER

Elisa Rossholm

Lammen från Le Mans

Epix bokförlag,  173 s.

 

Peter Cornell är kritiker på Expressens kultursida.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag