Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördande roligt för mobilspelande barn

I ”Among us” mördas det på löpande band.
Foto: ”Among us”
Jens Liljestrand.
Foto: OLLE SPORRONG

”Mördarleken” har återuppstått som skräckinjagande strategispel på mobiler och plattor.

Jens Liljestrand skriver om den nya flugan ”Among us”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SPEL. Minns ni när barnen lekte? Drällde nere i källaren med chips och läsk och körde kurragömma, ryska posten, hela havet stormar? Eller stack ut på gården och lekte bollen på burken, röda vita rosen, under hökens vingar? Eller bara satt i ett hörn och spelade en vanlig, hederlig omgång vändtia?

Kanske pågår det fortfarande, fast på bussen, på toaletten, just nu när du tänker fräsa åt ungen att lägga ifrån sig mobilen och göra något ”på riktigt”?

Det dröjde innan jag fattade att det som pågÅR på mobilen var spelet ”Among us”, där de tillsammans med sina vänner springer omkring på en rymdfärja. De färgglada små astronauterna får i spelets inledning veta att de är antingen Crew (mänsklig besättning) eller utomjordiska Impostors (inkräktare som låtsas vara Crew).

”Among us”
Foto: Innersloth

Sen är spelet enkelt. Alla springer omkring i rymdfärjans labyrintiska korridorer och Impostors dödar Crews. Efter varje död kropp får alla spelarna rösta om vem som är den skyldige. Lyckas de identifiera Impostorn åker vederbörande ut och Crews vinner. Pekar de i stället ut en oskyldig Crew kastas denne stackare ut i rymden och jakten fortsätter. Matcherna tar runt tio minuter.

Den här leken är en favorit på barnkalas i hela världen; i Sverige kallas den för mördarleken eller maffia. Det finns också i avancerade former med fler roller att spela (läkaren, detektiven) och som bräd- eller kortspel (där den mest populära varianten heter ”Werewolf”). Glädjen i spelet är förstås kombinationen av spänning (för mördaren/Impostorn) och skräck (för de övriga), strategi och gruppdynamik när vi med knapphändig information ska fatta klokast möjliga beslut, eller övertala de övriga att fatta fel beslut.

När det nu får mobilerna att lysa upp i tiotusentals svenska hem (”alla spelar det”, försäkrar såväl 11- som 14-åringen hemma) kan man som förälder alltså tryggt låta dem mörda, manipulera och kämpa för sin överlevnad i en klaustrofobisk sällskapslek som på gott och ont har mycket att lära dem om verkligheten.


MOBILSPEL

AMONG US

Innersloth, 7+


Jens Liljestrand är biträdande kulturchef på Expressen.