Eirik Stubø.
Eirik Stubø.

"Montelius har fel"

Publicerad

Marianne Lindberg De Geer försvarar Stockholms stadsteater.

Debatt

 

Martina Montelius, som jag uppskattar mycket, förstår i Expressen (23/5) varför Eirik Stubø lämnar Stockholms stadsteater för ett chefskap på Dramaten.

Marianne Lindberg De Geer.
Stadsteatern och Kulturhuset genomgår sedan ett drygt halvår en sammanslagning av stora mått: strukturer rivs ner för att byggas upp på nytt. Sådant tar tid. Vi har bara börjat.

Montelius skriver i sin artikel lätt ironiskt om "genrechefer". Jag är en sådan chef. Min domän är konst och design. Jag stannar enligt kontrakt i tre år. Under den tiden vill jag försöka sätta min konstnärliga prägel på utbudet. Jag trivs som fisken i vattnet.

En teaterchef på Stadsteatern har en annan situation hos oss än på Dramaten.

På Kungliga dramatiska teatern är teaterchefen också vd. Hen är högsta hönset, rår sig själv, svarar mot styrelsen. På Stockholms stadsteater är teaterchefen en i genrechefsgänget med vd över sig. Rätt så olika uppdrag om ni frågar mig.

Eirik Stubø är en teaterchef som i Norge arbetat i den position som han nu har fått. Dramaten är därför som klippt och skuret för honom. Han blir chefen för det hele.

Att Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset stadsteatern, blir ledsen att mista en så meriterad teaterchef som Stubø är högst förståeligt.

 

Att dra växlar på Fredrikssons chefskap är i detta sammanhang ett slag under bältet. Montelius är teaterchef, förvisso. Men det är lättare att vara det över en handfull personer än över 450 konstnärliga viljor.

Såklart råder delade meningar om mycket. Är det dåligt? Är det inte det som kultur handlar om? Att leva i draget mellan åsikter och påståenden? Om inte vi kan klara det, vad har vi då i kulturen att göra?

Tänker i mitt stilla sinne att det är lätt att glömma privilegiet. Har man som jag arbetat heltid på sjukhus i 15 år så förundras man ibland över kulturlivets innevånares utsagor.

Att komma dragandes med några kompisar som gnällt över för mycket jobb på Stadsteatern i en tid när arbetstider är fackligt reglerade, och tusentals bara kan drömma om ett jobb hos oss, är lågt. Precis så under bältet som det är att påminna om Noréns gubbkladdiga kommentarer om familjen Stubø i sin dagbok. Vad har det med saken att göra och hur länge ska de behöva dras med det, Martina?

 

På mitt jobb vid Sergels torg råder nybyggaranda. Även för vd. Hos oss känns just nu lite som att jobba på en nyhetstidning: aktuell debatt, teater, konst, musik och dans. Bollen är rund. Allt kan hända.

Grattis, Dramaten och lycka till, Eirik! Vi kommer att sakna dig, och ser fram emot samarbeten i olika former. Teatern vid Nybroplan har, under Marie-Louise Ekmans ledning, blivit en högst levande, inbjudande samtida plats, hoppas du fortsätter i den andan. Det tänker vi göra.

 

Marianne Lindberg De Geer

kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag