Monsterbra rimbok

Bild ur boken. Ill: Jutta Falkengren

Det poetiska drivet och humorn i duon Ask-Falkengrens texter och bilder får Nils Forsberg att äntligen gilla rim. "Ett monster med snurrig päls" kan vara årets bästa barnbok.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 Det är antagligen Lennart Helsings fel. Alla svenska barnböcker på rim tycks halta och stappla fram på snubbliga versfötter jämfört med den rinnande nonsenspoesin i "Krakel Spektakel".


Jag gillade den inte riktigt ens som barn (Kusin Vitamin hängde och slängde i en gardin - vad var det för konstigt?) men lyssnade på skivan ändå och kan antagligen hela utantill fortfarande.

Men så händer det. I "Ett monster med snurrig päls" med text av Rikard Ask driver versen på berättelsen om ett monster som har ont i magen och träffar en drake och flyger till en häxa och...så vidare. Man vill veta vad som ska hända härnäst, på nästa uppslag:

Och draken flög och när de kom fram sa monstret: "Förgrymmade spåmadam!"

"Här finns..." och så blev smärtan för stor

Draken sa: "Jag tror att du ska bli mor"

Det handlar om vänskap, familjebildning och att hitta en plats att trivas på, utan att en enda pekpinne sticker upp. Man har fantastiskt roligt när man läser den för och med någon i målgruppen.


Jutta Falkengrens illustrationer är spretig gotik med ett driv som matchar textens. Hon visar omsorg också om detaljerna i bildens utkant för hon vet att barn lägger märke till sådant, och att det stökigt slarviga är en chimär inser snart också vuxna läsare.

Det är roligt att svensk barnlitteratur mår så bra och ännu roligare att de små förlagen är så pigga (Augustnominerade "Urax" är ännu ett exempel). "Ett monster med snurrig päls" är den första titeln på nystartade Willa Holma. Den kan vara årets bästa barnbok.

Barnbok

Rikard Ask och Jutta Falkengren

"Ett monster med snurrig päls"

Willa Holma förlag