Bild ur boken. Ill: Jutta Falkengren
Bild ur boken. Ill: Jutta Falkengren

Monsterbra rimbok

Publicerad

Det poetiska drivet och humorn i duon Ask-Falkengrens texter och bilder får Nils Forsberg att äntligen gilla rim. "Ett monster med snurrig päls" kan vara årets bästa barnbok.

 Det är antagligen Lennart Helsings fel. Alla svenska barnböcker på rim tycks halta och stappla fram på snubbliga versfötter jämfört med den rinnande nonsenspoesin i "Krakel Spektakel".

Jag gillade den inte riktigt ens som barn (Kusin Vitamin hängde och slängde i en gardin - vad var det för konstigt?) men lyssnade på skivan ändå och kan antagligen hela utantill fortfarande.

Men så händer det. I "Ett monster med snurrig päls" med text av Rikard Ask driver versen på berättelsen om ett monster som har ont i magen och träffar en drake och flyger till en häxa och...så vidare. Man vill veta vad som ska hända härnäst, på nästa uppslag:

Och draken flög och när de kom fram sa monstret: "Förgrymmade spåmadam!"

"Här finns..." och så blev smärtan för stor

Draken sa: "Jag tror att du ska bli mor"

Det handlar om vänskap, familjebildning och att hitta en plats att trivas på, utan att en enda pekpinne sticker upp. Man har fantastiskt roligt när man läser den för och med någon i målgruppen.

 

Jutta Falkengrens illustrationer är spretig gotik med ett driv som matchar textens. Hon visar omsorg också om detaljerna i bildens utkant för hon vet att barn lägger märke till sådant, och att det stökigt slarviga är en chimär inser snart också vuxna läsare.

Det är roligt att svensk barnlitteratur mår så bra och ännu roligare att de små förlagen är så pigga (Augustnominerade "Urax" är ännu ett exempel). "Ett monster med snurrig päls" är den första titeln på nystartade Willa Holma. Den kan vara årets bästa barnbok.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag