Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna måste sluta normalisera SD

Nalin Pekgul, sjuksköterska.
Foto: ALEXANDER DONKA
Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna.
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT

Moderaterna sjunker så mycket i opinionen att de är mindre än Sverigedemokraterna i senaste Demoskop.

Nalin Pekgul hoppas att partiet ångrar beslutet att inte hålla rågången högerut.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen, kommer de att kasta ut er från Sverige då? Det frågade vår dotter på valdagen 2010. Vi svarade att den risken är liten så länge det är ett litet parti, men teoretiskt skulle det kunna vara möjligt om de gör stora framgångar. 

Men hur skulle jag och min bror klara oss om ni kastas ut ur landet, undrade hon då. Vi förklarade att då skulle nog även hon och hennes bror kastas ut tillsammans med oss varpå hon svarade "men det kan de ju inte göra för vi är ju svenskar, vi är ju födda här och det här vårt land”. Vi blev glada och stolta över att vi har lyckats ge dem tryggheten att höra hemma någonstans på jorden.    

Sverigedemokraterna går om Moderaterna

Sverigedemokraterna har fortsatt att växa efter valet 2010, enligt en ny mätning har partiet till och med gått om Moderaterna. Men det viktiga är att deras konkreta inflytande på politiken hittills har varit ringa. 

Rågången mot högerextremismen har stått fast. Tills nu, när Moderaterna och Anna Kinberg-Batra gör sitt bästa för att släpa in partiet i värmen.

I vad som verkar vara ett misslyckat försök att stoppa väljarflykten från M till SD har moderatledaren öppnat dörren för förhandlingar med SD. Tanken på en regering med SD, M och KD ter sig inte längre lika främmande. 

I ivern att göra SD rumsrent heter det numera att partiet har "auktoritära rötter", en lång väg från Fredrik Reinfeldts uttalande i SVT:s partiledarintervju under valrörelsen 2014: "Sverigedemokraterna är ett parti som lutar sig mot rasism och främlingsfientlighet och ska isoleras från politiskt inflytande".

Fredrik Reinfeldt hade givetvis rätt.


LÄS MER: Jonas Gardell: Anna Kinberg Batras öppning mot SD skrämmer mig 


Sverigedemokraternas strategi

Sverigedemokraterna indelar inte längre människor i raser, inte heller i mörkhåriga och ljushåriga. De delar in människor efter kulturell tillhörighet. Kulturerna – liksom en gång i tiden raserna – bör hållas åtskilda. 

Ett viktigt led i Sverigedemokraternas strategi är att måla upp en bild av det muslimska hotet. För att nå ut med budskapet måste hotbilden vara tydlig. De andra, de som inte hör hit, måste vara urskiljbara, konstiga och aggressiva. 

I propagandan blir muslimen en kvinna som bär burka, en man med långt skägg, en ung självmordsbombare eller någon som plågar djur för att få kött på sitt bord. Sverige ska bli svenskhetens stamort på jorden. 

Det är svårt att förstå vad denna svenskhet skulle innebära i praktiken, inte ens Sverigedemokraterna själva verkar begripa det. När de pressas på en definition trasslar de ständigt in sig. De får problem när de ska teckna idealbilden av en svensk, eftersom vi alla vet hurdana vi är och att vi förekommer i många varianter. 

Ibland har de också talat klarspråk. Redan ett par dagar efter valet 2010 säger Kent Ekeroth till Aftonbladet (20/9) att han vill att muslimer återvänder till sina ursprungsländer:

”Det ska ske på frivillig basis med kraftigt höjda återvändarbidrag, men vi ska också se till att de känner att de inte kan leva som i sina hemländer här i Sverige. Det ska vara både morot och piska.” 

Men alla de muslimer som är födda i Sverige och inte har något annat hem kommer han inte att få i väg vare sig med piska eller morot.    

Sverigedemokraternas före detta partisekreterare Björn Söder säger i en intervju (DN 14/12-2014) att det inte går att vara både svensk och kurd. Det är tråkigt för honom att han inte kan se att livet berikas av mångfald, både på det personliga planet och för samhället som helhet. 

Vi lever här och nu i Sverige. Det är här vi har vår framtid och det här vi är beredda att göra vår insats för samhället. Vi blickar framåt, men Björn Söder vågar bara drömma om ett förflutet. Björn Söders drömda rena nation har dock aldrig existerat och är inte sannare nu än i 1930-talets Tyskland. 

Främlingsfientlighet drivkraften för SD

Partiet har emellertid varit framgångsrikt i sin strävan att framstå som ett normalt svenskt parti med allmänna välfärdsambitioner och en specifik profilfråga – begränsad invandring. Trots att alla vet att främlingsfientligheten är den verkliga politiska drivkraften kan, som genom en tyst överenskommelse, medlemmar och sympatisörer numera låtsas att de inte vet.

Ändå är det i stort sett bara partiledaren Jimmie Åkesson som upprätthåller den fasaden. Inte ens bland riksdagsledamöter lyckas de helt lägga band på främlingsfientligheten, något inte minst Expressens David Baas avslöjanden har visat om och om igen. Men giftet sprids och mannen som hösten 2010 sköt för honom okända invandrare är ett skrämmande exempel på hur det kan verka. 

Det leder en upptrampad stig från rasbiologin genom nazisternas judeutrotning och fram till synen på muslimerna som västvärldens främsta hot, men man kan numera välja att inte se den. 

Jimmie Åkesson insåg tidigt att de inte kunde vinna anhängare med de gamla bruna slagorden. Därför har Sverigedemokraterna gjort allt för att tvätta bort naziststämpeln och verkar också ha lyckats på så sätt att anspelningar på deras nazistiska förflutna sällan görs. Men om man vill förstå partiets drivkrafter måste man ta med i bilden att partiet, allt sedan det bildades den 6 februari 1988, har haft tydliga kopplingar till nazistiska partier. 

Detta parti vill Moderaterna med Anna Kinberg Batra samarbeta med. Det är oroande, särskilt som vi redan sett exempel på att Moderaternas spärrar mot främlingsfientliga krafter inte är så starka. Tidigare moderatledare Bo Lundgren ville återkalla medborgarskapet för invandrare som begår grova brott (DN Debatt, 22/8-02). Förslaget visade att Moderaterna på den tiden betraktade invandrare som andra klassens medborgare. I valet 2002 straffade väljarna dem hårt och Bo Lundgren fick avgå.  

När jag nu ser hur Moderaterna störtdyker i opinionsmätningar väcks hoppet om att väljarna har mer ryggrad än ett parti som fiskar i grumliga vatten. 

Än är det kanske inte försent.


Nalin Pekgul

Nalin Pekgul är sjuksköterska och före detta riksdagsledamot (S).