Joel Prehn Andersson, 2017 Gathered Volume. Foto: JAN BERGJoel Prehn Andersson, 2017 Gathered Volume. Foto: JAN BERG
Joel Prehn Andersson, 2017 Gathered Volume. Foto: JAN BERG
Foto: JAN BERGFoto: JAN BERG
 Foto: JAN BERG
Florian Meier, 2017 Beau Platt. Foto: JAN BERGFlorian Meier, 2017 Beau Platt. Foto: JAN BERG
Florian Meier, 2017 Beau Platt. Foto: JAN BERG

Mode är design – inte konst

Publicerad

På Kulturhuset i Stockholm kan man just nu se kläder som utmanar kroppen. 

Philip Warkander tittar på 13 nya looks från Borås Textilhögskola.

Är mode konst? Det korta svaret är nej, mode är design. Design är en lösning på ett problem, medan konst har en mer mångtydig och komplex definition. Modernisten Dieter Rams menade att ”design ska inte dominera ting, ska inte dominera människor. Design ska hjälpa människor, det är dess uppgift.” De senaste decennierna har Rams stränga definition ifrågasatts, och i dag är uppdelningen mellan konst och design mer diffus.

Mode utgår från kroppen i sin utformning. Dess design svarar på fysiska former och behov, men använder sig samtidigt av konstnärliga uttryck. Mode är också en industri, underställd kommersiella krav. 

Utan kunder i åtanke

Borås Textilhögskola är enda högskolan i Sverige som erbjuder modedesignutbildning på både kandidat- och masternivå. Utställningen på Kulturhuset rymmer 13 looks och är en blandning av kandidat- och masterprojekt från vårterminen 2017. Mannekängerna är uppställda mellan två rader av stolar, som är ömsom vända mot mannekängerna, ömsom bort från dem. Scenografin påminner om en modevisning, men med en bångstyrig publik som delvis tittar bort från de plagg som visas. 

Den gemensamma nämnaren bland utställarna är att de på olika sätt utmanar plaggens relation till kroppen. Från Florian Meiers Comme des Garçons-inspirerade ”Beau Platt”, där tredimensionella plagg framträder som tvådimensionella, till Irma Skjöth Hedlunds ”Born on the beach”, där en bikini framträder genom olika färgkombinationer av rosa paljetter i en aftonklänning, undersöks gränserna för vad ett plagg kan vara. 

Typiskt samtida

Frågor om god smak och funktionell design är långt borta. Istället tangerar utställningen på typiskt samtida manér ämnen som kroppens gränser, könsnormer och artificiella tolkningar av naturens uttryck.  En ingång till mer existentiella ämnen – inte olikt konst.

 

Mode

Mode i fem akter 

Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Borås Textilhögskola

Till 31 december

 

Av Philip Warkander 

Philip Warkander är konstkritiker på Expressens kultursida.

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag