Annika Borg.Annika Borg.
Annika Borg.
Göran Rosenberg.Göran Rosenberg.
Göran Rosenberg.

"Mitt kors" förtjänar en ordentlig ursäkt

Publicerad

Göran Rosenbergs text om kampanjen "Mitt kors" är fylld med grundlösa och svepande anklagelser.

Det skriver prästen och initiativtagaren Annika Borg i en replik.

För drygt två veckor sedan startade vi, tre präster, Facebook-gruppen "Mitt kors" (#mittkors). Den konkreta orsaken var avrättningen av Fader Jacques Hamel under en mässa i franska Rouen. Syftet är enkelt och tydligt. Vi ville visa solidaritet med världens utsatta kristna och uppmanade människor att sätta på sig ett kors runt halsen, ta en bild av sig själva och posta i gruppen. Vi beskriver korset som en kärlekens symbol mot mörker och våld. Så har den kristna kyrkan talat om korset i tvåtusen år.

Gensvaret har varit överväldigande. Gruppen har i skrivande stund över 5800 medlemmar. Tvåtusen bilder har postats och nästan lika många personliga berättelser om ärvda kors, kors köpta på skilda platser, kors som minnen från särskilda tillfällen.

Här finns människor från olika delar av världen, från skilda kristna
traditioner, och även från andra religioner och livsåskådningar, som postar bilder. I gruppen finns biskopar, präster och en mängd andra kyrkliga företrädare. Gruppen har fått uppmärksamhet i internationella medier.

 

LÄS MER: Göran Rosenberg: Vems kors bär du?

Vad menar Rosenberg?

Göran Rosenberg har inte gjort sig mödan att besöka sidan, utan försöker i en artikel i Expressen (14/8) misstänkliggöra detta initiativ genom ett svep över historiens värsta förbrytelser mot mänskligheten och påståenden om att vi uppmanar till religionskrig. Det är oanständigt.

Artikeln består av grundlösa och svepande anklagelser mot oss som personer. Ursprunget till dessa är sådant som Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg påstod på sin Facebook-sida. Senare skickade han ett privat meddelande till mig där han skrev att han respekterar uppsåtet med gruppen "Mitt kors" och förstår det. Han ansökte också om medlemskap i gruppen.

Menar Göran Rosenberg att kristna människor bör sluta att bära kors runt halsen? Har inte vi religionsfrihet? Gäller inte friheten att få bära våra religiösa symboler oss, som dessutom är präster i Svenska kyrkan?

Det finns överhuvudtaget ingen grund för Göran Rosenbergs alarmistiska
utspel som pekar ut oss som skyldiga till det mest bestialiska brott och
till uppvigling. Var har vår grupp används på det sättet? Av vem? När? Hur?

 

LÄS MER: Ärkebiskop Antje Jackelén saknar makt

Anklagelserna saknar grund

Det är alldeles riktigt att jag tar avstånd från våldsbejakande islamism och
jihadism och att jag ser IS härjningar i Mellanöstern som en attack på
kristna, likt de flesta av världens ledare gör. Menar Göran Rosenberg att
denna våldsbejakande gren utgör hela islam? Det gör inte jag, det är att
svärta ned en hel religion.

Jag har skrivit ett flertal artiklar om andra religiösa och etniska
minoriteters utsatthet i Mellanöstern.

Det är också riktigt att jag skrivit kritiskt och i kyrkomötet motionerat om
Svenska kyrkans tveksamma relationer med Muslimska brödraskapet.

Jag tillhör ett nätverk knutet till teologiskt liberala och moderata muslimer i
Nordafrika som arbetar mot våldsbejakande islamism, så Rosenbergs
anklagelser saknar all verklighetsgrund.

Gruppen #mittkors är ett privat initiativ av oss utifrån känslor av vanmakt och sorg. Att det ska svärtas ned å det grövsta och påstås handla om annat än det gör, visar väl om något att det finns de som tycks ha intresse av polariseringar.

Göran Rosenberg är skyldig mig, de andra initiativtagarna och gruppens 5800 medlemmar en ordentlig ursäkt.

 

Läs Göran Rosenbergs svar: "Korset är inte vilken fetisch som helst"

 

Annika Borg

Kulturen@expressen.se

Teologie doktor, skribent och präst

 

 

Följ Expressen Kultur på Facebook. Där kan du kommentera våra texter.

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag