Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Mitt ego duschar i varmt fostervatten”

Eric Schüldt och Daniel Sjölin i ”Två män i en podd”.
Foto: OLLE SPORRONG
Douglas Håge och Hjördis Petterson som Lilla Fridolf och Selma.
Foto: NORDISK FILM

Efter uppgången med att tituleras alfahannar kommer nu fallet. 

I säsongsavslutningen av ”Två män i en podd” oroar sig Eric Schüldt och Daniel Sjölin för kastrering.

– Jag har sett åtskilliga män bygga sig en hemmabio i källaren och inte komma upp igen, säger Daniel Sjölin. 

Eric Schüldt oroar sig också för att hans dominanta sida gör honom isolerad.

PODCAST. Eric Schüldt har betraktat Daniel Sjölin och konfronterar honom nu två gånger under samtalet med att vara förställd och uppvisa tecken på en kastrerad man som inte säger vad han själv känner och tänker. Extra tydligt syntes det när Sjölin i våras tävlade i SVT:s ”Kulturfrågan kontrapunkt”.

– Du sa direkt rätt svar, men så började du tvivla och ångrade dig och sen svarade du till slut nåt annat som var fel, menar Eric Schüldt som också tycker det här beteendet märks i podden när Daniel Sjölin stammar.

– Nu känner jag mig otroligt genomskådad, säger Daniel Sjölin chockad. Men också sedd! Det är som om mitt ego får en dusch varmt fostervatten över sig. 

Det är oklart om det är bra eller dåligt, men samtalet letar sig djupare ned i kastrationsmetaforiken. 

– Jag har i min generation ännu inte mött ett par där kvinnan är hunsad hemmavid, säger Daniel Sjölin. Däremot kan jag hitta flera exempel på en relation som påminner om den mellan den oduglige Lilla Fridolf och hans Selma.

Jag känner mig otroligt genomskådad. Men också sedd!

Eric menar att den här samhällsutvecklingen beror på att män vill bygga saker, men att de inte har någon given uppgift eller plats. För egen del oroar han sig för att han inte funkar i grupp, och därför alltid arbetat själv. 

– Särskilt morgonmöten, säger Eric Schüldt. Jag har ofta tyckt att saker som gjorts varit dåliga, även mina egna saker, men inte vågat säga det och då har jag blivit arg och slutat. Jag är för dominant.

– Men är dominant rätt slutsats av det? undrar Daniel Sjölin. Om du skulle ventilerat dina åsikter kanske det här hade avdramatiserats och du skulle inte döma dig själv så hårt. 

Eric Schüldt håller med om att det låter som att även han kastrerat sig själv. Stackars män! Tur att de får litet sommarledighet nu. 


https://embed.radioplay.io/?id=85979&country_iso=se

Sagt om "Två män i en podd"

Tv-profilen Lotta Lundgren: Tycker att Daniel Sjölin är Sveriges bästa och roligaste människa just nu. Rekommenderar starkt hans och Eric Schüldts utmärkta ”Två män i en podd”

• Sara Ödmark på Tv-dags: Dynamiken mellan Eric Schüldt och Daniel Sjölin är trollbindande.

• Alexander Dominici i SvD Kultur: Navelskådande? Definitivt! Men det här är också ett brutalt ärligt och bitvis smärtsamt samtal om pretentioner och det manliga konstnärsegot.


Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.