Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Minneskonstnären når inte ända fram

Patrick Modiano. Foto: CATHERINE HELIE / AP TT NEWS AGENCY
"Slumrande minnen".
Malte Persson. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Patrick Modiano återvänder som vanligt till ungdomens Paris i sin nya bok. 

Malte Persson har trevligt även om Nobelpristagaren inte når upp till sin egen nivå.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

LITTERATUR | RECENSION. ”Slumrande minnen” är Patrick Modianos hittills enda prosaverk utgivet efter att han fick Nobelpriset i litteratur 2014. Den tunna boken kallas inte roman – kanske för att den är en av författarens mer tydligt självbiografiska, kanske för att dess minnesfragment aldrig riktigt lyckas bilda en helhet.

Boken kretsar kring några kvinnor berättaren mötte som ung runt 1965 i Paris. Han är som vanligt på spaning efter en tid som flytt och människor som mystiskt försvunnit (men kanske, som han säger här, bara har flyttat till en annan stadsdel).

Minneskonstnär

Modianos ”minneskonst” – för att använda ett ord ur Nobelmotiveringen – liknar Prousts, såtillvida att den lika mycket som det yttre skildrar en inre föreställningsvärld, där fantasier och fixa idéer kan frammanas av en boktitel eller namnet på ett kafé. 

Men till skillnad från hos Proust faller pusselbitarna aldrig helt på plats hos Modiano. De måste vändas och vridas på i en bok till, och en till… Tills författarskapets skärvor format ett grått kalejdoskop där stämningen är den enda säkra sanningen. 

 

LÄS MER – Metropol Modiano: Per Wirtén går vilse i Modianos oemotståndliga mörker

Svunnen värld

Så när nu berättaren säger sig vara medskyldig till att dölja spåren efter ett mord han tidigare bearbetat i en roman bör man kanske inte dra några juridiska slutsatser. Däremot kan man beklaga att han – trots det dramatiska stoffet – inte lyckas utvinna samma suggestionskraft ur det förflutnas gåtor som i sina bästa böcker. 

Det boken tillför är i stället en inblick i minneskonstnärens metod. Han antecknar oordnade namn och brottstycken som dyker upp i medvetandet, och ”skulle önska att dessa namn likt magneter drog upp nya till ytan, och att de stympade meningarna till sist bildade stycken och kapitel som hänger ihop”. 

Vilket alltså denna gång inte helt lyckas. Men även Modianos svagare verk har sin tjusning för oss som gärna gör ett återbesök i hans försvunna värld. 

 

LÄS MER – Malte Persson: Svenska Akademien är en skola i hederskultur 

 

 

PROSA

PATRICK MODIANO

Slumrande minnen

Översättning Anna Säflund-Orstadius

Elisabeth Grate, 101 s.

 

Malte Persson är författare och medarbetare på Expressens kultursida. Hans senaste bok är diktsamlingen "Till dikten"