Mor och son, Tenstam och Wistrand.
Mor och son, Tenstam och Wistrand.

Min mamma är en drake: Göteborgsoperan

Publicerad
Uppdaterad
Gunilla Brodrej ser Min mamma är en drake på Göteborgsoperans Skövdescen.
Förr var det styvmödrar som spårade ur. Nu kan det gå snett även i de biologiska släktleden. Den utflippade föräldern i Pija Lindenbaums bilderbok När Åkes mamma glömde bort är numera en arketyp i svensk barnkultur, ja i nästan all kultur. Vi vuxna har Norén och Bergman och Solsidan med för den delen. Barnen får allt från Ostens problematiserande dramatik till barnföljetänger i SVT där klantpapporna avlöser varandra. Föräldraskapet är vår tids svåraste uppgift. Ulrika Tenstams skrämmande komiska mamma är på gränsen till nervsammanbrott redan i inledningen av Göteborgsoperans Lindenbaumversion Min mamma är en drake på Skövdescenen. Hon går till jobbet med morgonrocken under kappan och sitt barn glömt på gården. Hennes mezzo är vild och oberäknelig. Pojken, Jacob Wistrand, försöker parera hennes nycker, men slutar att ducka och börjar ta ansvar själv när mamman blir en drake. Eller om det är utbränd hon är. Inte sig själv i alla fall. Eller väldigt mycket sig själv. Glömsk och självupptagen.
Thomas Lindahl använder en sorts jazzkvintett som orkesterpalett för sin musikteater. Georg Riedel satte standarden med det jazzavantgarde han lekte med i Pippifilmerna. En tuba blir perfekt snarkillustration. Lindahl är en mästare i det lilla.

Lite synd kan jag tycka att det är att de allra mest hysteriska situationerna gestaltas med just hysterisk operasång. Det andra talas eller sjungs mer visartat. Den ljuvliga djurparksvakten i sparkdräktsuniform, Anders Wängdahl, musikalflirtar med mammadraken genom en medryckande boogie-woogie.
Pija Lindenbaums kostym i Thorsten Dahns husväggsscenografi är bara den värt en SJ-biljett till Skövde som för övrigt har ett sprillans nytt och fint upplevelsebad där till och med en stressad mamma som jag får lov att kasta sig utför forsrännorna.
Kulturredaktionen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag