Martina Montelius. Foto: FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAGMartina Montelius. Foto: FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG
Martina Montelius. Foto: FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG
Ej bild från den utpekade teatern. Foto: Shutterstock.Ej bild från den utpekade teatern. Foto: Shutterstock.
Ej bild från den utpekade teatern. Foto: Shutterstock.

Min karriär kunde teaterchefen inte krossa

Publicerad

Martina Montelius har själv råkat ut för den utpekade teaterchefens maktfasoner. 

KULTURDEBATT | METOO. "Det ska bli intressant att se hur det blir den här gången", tänkte jag när jag satt i taxin på väg till tv-huset för att medverka i ett nyhetsprogram tillsammans med den i Aftonbladet utpekade teaterchefen, som anklagas för maktmissbruk och sexuella trakasserier. 

Vi hade förstås mötts förut. Exempelvis våren 2014, när jag just skrivit en artikel i denna tidning där jag bland annat nämnt de hårda villkoren för skådespelare på hans teater. 

Bara dagar efter att den texten publicerats stötte jag ihop med honom på just teatern. Han sa: “Ja, Martina… jag uppskattar dig som person. Men jag tycker verkligen inte att du ska skriva som du gör i tidningen. Det kan skada vår relation.” Underförstått: ville jag äta lunch i den här stan igen skulle jag inte skriva något om hans ledarstil.

Uppropet #tystnadtagning

Så hur var det att möta honom inför tv-sändningen? Han ställde sig bredvid min sminkstol, frågade om jag var nervös, och började sedan prata om hur överens vi två givetvis var om det fruktansvärda i alla avslöjanden som uppropet #tystnadtagning innebar. 

Eftersom jag just blev sminkad kunde jag inte kasta huvudet bakåt och avgrundsskratta åt den kommentaren. När jag nu läser de vittnesmål som publicerats av Aftonbladet är det inte skratt som ligger närmast till hands. Inte sorg heller. 

Jag är själv teaterchef, och har således makt i samma sfärer som han. Han kan inte "krossa min karriär". Och från och med nu ingen annans heller, får vi hoppas.

De yrken vi utövar, vi som arbetar med kultur, är hett åtrådda. Många är beredda att offra mycket för att få ingå i den här världen. 

Men ingen ska behöva bli skrämd, trakasserad eller manipulerad, som vore vi skolbarn, injagade på toaletten av klassens mobbare. Det han har sysslat med är inte bara otäckt. Det är oprofessionellt. Vi må arbeta med fiktion, men en teater är faktiskt ingen lekstuga.

 

Martina Montelius är medarbetare på Expressens kultursida, författare och chef på Teater Brunnsgatan Fyra.

 

LÄS MER - Martina Montelius: På min arbetsplats ska ingen vara rädd

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag