Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Min karriär kunde teaterchefen inte krossa

Martina Montelius. Foto: FOAD BAGHLANIAN/ATLAS FÖRLAG
Ej bild från den utpekade teatern. Foto: Shutterstock.

Martina Montelius har själv råkat ut för den utpekade teaterchefens maktfasoner. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURDEBATT | METOO. "Det ska bli intressant att se hur det blir den här gången", tänkte jag när jag satt i taxin på väg till tv-huset för att medverka i ett nyhetsprogram tillsammans med den i Aftonbladet utpekade teaterchefen, som anklagas för maktmissbruk och sexuella trakasserier. 

Vi hade förstås mötts förut. Exempelvis våren 2014, när jag just skrivit en artikel i denna tidning där jag bland annat nämnt de hårda villkoren för skådespelare på hans teater. 

Bara dagar efter att den texten publicerats stötte jag ihop med honom på just teatern. Han sa: “Ja, Martina… jag uppskattar dig som person. Men jag tycker verkligen inte att du ska skriva som du gör i tidningen. Det kan skada vår relation.” Underförstått: ville jag äta lunch i den här stan igen skulle jag inte skriva något om hans ledarstil.

Uppropet #tystnadtagning

Så hur var det att möta honom inför tv-sändningen? Han ställde sig bredvid min sminkstol, frågade om jag var nervös, och började sedan prata om hur överens vi två givetvis var om det fruktansvärda i alla avslöjanden som uppropet #tystnadtagning innebar. 

Eftersom jag just blev sminkad kunde jag inte kasta huvudet bakåt och avgrundsskratta åt den kommentaren. När jag nu läser de vittnesmål som publicerats av Aftonbladet är det inte skratt som ligger närmast till hands. Inte sorg heller. 

Jag är själv teaterchef, och har således makt i samma sfärer som han. Han kan inte "krossa min karriär". Och från och med nu ingen annans heller, får vi hoppas.

De yrken vi utövar, vi som arbetar med kultur, är hett åtrådda. Många är beredda att offra mycket för att få ingå i den här världen. 

Men ingen ska behöva bli skrämd, trakasserad eller manipulerad, som vore vi skolbarn, injagade på toaletten av klassens mobbare. Det han har sysslat med är inte bara otäckt. Det är oprofessionellt. Vi må arbeta med fiktion, men en teater är faktiskt ingen lekstuga.

 

Martina Montelius är medarbetare på Expressens kultursida, författare och chef på Teater Brunnsgatan Fyra.

 

LÄS MER - Martina Montelius: På min arbetsplats ska ingen vara rädd

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!