Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Min journalistkollega har blivit mördad

Foto: Sergei Chuzavkov / AP TT NYHETSBYRÅN

Morgonen den 20 juli nåddes jag av den hemska nyheten att journalisten Pavel Sjeremet är död. Mördad. På väg till jobbet exploderade bilen han körde i centrala Kiev.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

I Belarus, Ryssland och Ukraina var Pavel berömd i ordets rätta bemärkelse: nio av tio tv-tittande, nyhetsintresserade medborgare i dessa länder skulle nog säga att de vet vem Pavel Sjeremet var.

Ett exempel: 1997 gjorde han ett reportage för rysk tv för vilket han arresterades av belarusisk säkerhetspolis och kastades i fängelse. Det ledde till en skandal i de rysk-belarusiska relationerna.

Efter den händelsen flyttade Pavel Sjeremet från Minsk till Moskva och sedermera till Kiev – alltid kritisk till maktens övertramp, alltid på jakt efter ett friare samhällsklimat, möjligheter till att uttrycka sina tankar, berätta sin version av de viktigaste händelserna – från mystiska försvinnanden av oppositionella i Belarus till kriget i Tjetjenien eller oligarkkampen i Ukraina.

I Ukraina pratar man med stor oro om att en främmande krigförande makt kan ligga bakom mordet och att det kan betyda en början på en bred destabiliseringskampanj. I skrivande stund är det oklart vem som låg bakom dådet. Det är dock klart att jag aldrig kommer att se Pavel igen.

 

Av Dmitri Plax