Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Min första epidemi var Hitler, min andra Stalin

Theodor Kallifatides senaste roman är ”Slaget om Troja” (2018).
Foto: Florence Montmare / Albert Bonniers

Theodor Kallifatides söker tröst i coronavirusets tid.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Gamla människor vaknar mitt i natten och kan inte somna om. Det är ett stort problem och alla försöker möta det på olika sätt. En vän till mig har en bekant som ber till Gud: O gode Gud, låt mig somna om igen.

Det finns också mitt sätt. Jag går upp, kokar kaffe, stoppar min pipa och går ut på balkongen. Det är min stund att försona mig med världen, med alla orättvisor, alla brott, alla krig och alla epidemier.

Min generation har varit med om åtskilligt. ”Våra öron svettas inte så lätt”, som vi säger i Grekland. Vi har vuxit upp under kriget, svälten, hatet, sjukdomar, inte minst könssjukdomar. Min första epidemi var Hitler, min andra Stalin. Sedan kom polio. Vaccinet var inte uppfunnet än. Varje lite skrubbsår kunde vara ingången till livslångt lidande.

En dag – jag måste ha varit omkring tolv år – kom jag hem med lite blodiga knän. Min mamma blev tokig, helt enkelt tokig. Hon rusade mot mig, gav mig en välgörare – lätt slag med handflatan på baksidan av huvudet, ångrade sig, klagade på att jag skulle ta livet av henne, tvättade mina sår och pussade dem lätt som bevis på den yttersta lojaliteten.

Jag tänker allt oftare på denna lilla episod.

Jag tänker också på det som Aristoteles har sagt.

”Förväntade faror möter vi med vår kunskap och vår erfarenhet. Okända sådana möter vi med vår karaktär.”

 Låt oss hoppas att vi har en sådan.Av Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides är författare till ett trettiotal skönlitterära verk, varav flera har översatts. Hans senaste roman är ”Slaget om Troja”.När blir SD ett hot mot svensk teater?

Nytt avsnitt av ”Kulturkriget”.

Denna vecka möts Ulf Brunnberg, Suzanne Osten och Gertrud Larsson i en debatt om svensk teater.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sin upplevelse av att refuseras och censureras av Dramaten. ”De har sina fördomar och jag får delvis skylla mig själv – jag har ju varit så jävla otrevlig.”