Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN
Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN

Miljardstöd till Eritrea – trots Dawit Isaak

Publicerad

Eritreas informationsminister gästar EU-parlamentet.

Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser påminner om att journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i över 15 år utan rättegång.

I dag gästar Eritreas informationsminister EU-parlamentet. Han heter Yemane Gebremeskel och är en mäktig man. Han är en av dem som har Dawit Isaaks öde i sin hand. I somras sade hans kollega utrikesministern i fransk radio att Dawit och hans fängslade kollegor lever och är i goda händer. Utrikesministern förklarade att deras fall kommer att prövas. Han trodde att Dawit då skulle släppas.

Det vore inte en dag för tidigt efter över 15 år i fängelse utan dom. Men om regimen nu vill visa sin goda vilja är ett första steg att fångarna genast får ta emot besök. Reportrar utan gränser har skrivit till Sveriges EU-parlamentariker och bett dem fråga den gästande ministern om de kan få komma. Eritrea har fått två miljarder kronor i bistånd av EU. Det vore väl en ringa motprestation?

Fast det egentligen är en mänsklig rättighet.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Björn Tunbäck

I styrelsen för Reportrar utan gränser

Kulturen@expressen.se

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag