Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardstöd till Eritrea – trots Dawit Isaak

Dawit Isaak. Foto: Kalle Ahlsén / KALLE AHLSÉN

Eritreas informationsminister gästar EU-parlamentet.

Björn Tunbäck från Reportrar utan gränser påminner om att journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i över 15 år utan rättegång.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Dawit Isaak greps 2001

• Kom till Sverige som flykting 1987 och blev svensk medborgare 1992.

• Återvände till Eritrea 1996 för att arbeta för den oberoende tidningen Setit som i september 2001 publicerade ett upprop med krav på demokratiska reformer. Dawit Isaak, andra journalister och politiker bakom uppropet greps. Samtidigt förbjöds oberoende medier i Eritrea.

• Dawit Isaak släpptes i november 2005 – bara för att gripas igen ett par dagar senare.

• Stödföreningen för Dawid Isaak, människorätts- och pressfrihetsorganisationer, medier samt Svenska journalistförbundet har drivit på för att svensken ska släppas. Regeringens så kallade tysta diplomati har fått kritik för att vara otillräcklig.

• Eritrea ser Dawit Isaak som landsförrädare vars handlingar kunde underlätta för en etiopisk invasion. Fallet är en intern angelägenhet, anser regimen som inte tar hänsyn till att Dawit Isaak har såväl svenskt som eritreanskt medborgarskap.

Källa: TT

I dag gästar Eritreas informationsminister EU-parlamentet. Han heter Yemane Gebremeskel och är en mäktig man. Han är en av dem som har Dawit Isaaks öde i sin hand. I somras sade hans kollega utrikesministern i fransk radio att Dawit och hans fängslade kollegor lever och är i goda händer. Utrikesministern förklarade att deras fall kommer att prövas. Han trodde att Dawit då skulle släppas.

Det vore inte en dag för tidigt efter över 15 år i fängelse utan dom. Men om regimen nu vill visa sin goda vilja är ett första steg att fångarna genast får ta emot besök. Reportrar utan gränser har skrivit till Sveriges EU-parlamentariker och bett dem fråga den gästande ministern om de kan få komma. Eritrea har fått två miljarder kronor i bistånd av EU. Det vore väl en ringa motprestation?

Fast det egentligen är en mänsklig rättighet.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Björn Tunbäck

I styrelsen för Reportrar utan gränser

Kulturen@expressen.se