Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardärernas gräsmattor lyser gröna i torkans Sverige

Sedan flera veckor råder torka – men på rika semesterorter lyser gräsmattorna gröna. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Expressens kritiker Ulrika Kärnborg. Foto: MAGNUS BERGSTRÖM / UPPHOVSRÄTT: MAGNUS BERGSTRÖM
"The Inner Level", en ny bok från Richard Wilkinson och Kate Pickett.

Katastrofer som bränderna i svenska skogar kan också skapa starkare band i civilsamhället – men inte på alla håll. 

Ulrika Kärnborg läser den nya boken från Richard Wilkinson och Kate Pickett, paret bakom "Jämlikhetsanden". 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | EKONOMIBOK Sommarsverige har härjats av eld. Skogarna har brunnit. 

Jag lyssnar på några av Ekots intervjuer med ortsbor i Ragunda, en av Sveriges fattigaste kommuner, där invånarna gått man ur huse för att hjälpa till med brandsläckning och omhändertagande av sina krisdrabbade grannar. 

Det som sker är inte bara dåligt, säger de till Sveriges Radio. Katastrofer som den här bidrar också till att stärka civilsamhället.

Men det är inte på alla håll som det rekordvarma vädret ökar sammanhållningen. På några av landets allra mest förmögna semesterorter där strängt bevattningsförbud råder, går sprinklers i gång om nätterna. 

Trots att kommunerna hotar med bötfällning och påminner om dramatiskt sjunkande grundvattennivåer, lyser miljardärernas gräsmattor smaragdgröna mot de sönderbrända omgivningarna. 

 

LÄS MER: Det är vi själva som skapat brandkaoset 

Ojämlikhet leder till själviskhet

En tydligare illustration av grundtesen i de brittiska epidemiologerna Richard Wilkinson och Kate Picketts ”The Inner Level”: att stora inkomstskillnader leder till själviskhet och noll samhällsansvar hos de allra rikaste, kan jag inte tänka mig. 

Professorerna Wilkinson och Pickett gjorde för några år sedan världssuccé med den omdebatterade och sedan flitigt citerade studien ”The Spirit Level”. 

För första gången lyckades välrenommerade forskare leda i bevis att mer jämlika samhällen också är friskare, och att ökade inkomstklyftor ger skyhöga kostnader för oss alla i form av försämrad folkhälsa, utbildning, social mobilitet och ekologiska påfrestningar. Dåliga nyheter, måste man kanske tillägga, eftersom gapet mellan fattiga och rika i västvärlden nu är lika stort som på 1920-talet, samtidigt som klimatförändringarna skördar allt fler offer.

 

LÄS MER: Klimatfiktion för en värld som brinner 

Sverige är inte längre så jämlikt

Deras nya bok, som mer har karaktären av ett debattinlägg än en uppföljare, vidareutvecklar argumenten och hävdar att ojämlikhet inte bara påverkar den fysiska hälsan, utan även – eller kanske framför allt – den psykiska.

Det visar sig att nästan allt som gäller det mentala välbefinnandet är sämre i de mest ojämlika länderna (som USA eller England) och bättre i de mest jämlika (Finland, Norge och Japan) där Sverige tyvärr inte längre kvalar in. 

Befolkningarna i de förstnämnda lider mycket mer av kronisk stress, depression, olika ångestsyndrom, drogberoende, självskadebeteende och missbruk av mat, sex och spel. De som befinner sig långt ned i samhällshierarkin uppvisar dessutom fysiska förändringar som är rätt häpnadsväckande. 

Därför har personer från lägre samhällsklasser en högre halt i blodet av ämnet fibrinogen, ett koagulationsprotein, vilket betyder att de ständigt är redo för våld från högre rankade individer, ungefär som de underdåniga betahannarna i en grupp schimpanser.

Den ekonomiska jämförelsen är boven i dramat

Det unika med Wilkinson och Picketts forskning är att hur den belyser att det inte är fattigdomen i sig, utan den ekonomiska jämförelsen med andra, som är boven i dramat. 

Därför kan en fattig bonde i ett utvecklingsland omgiven av andra fattiga bönder, känna sig mer nöjd med sin lott än en bekvämt boende vit man i en av de amerikanska delstater där ursinnigt besvikna invånare röstade på Donald Trump. 

Människan är en social och hierarkisk apa, menare de. Snarare än faktiska inkomster verkar status vara den viktigaste nyckeln till välbefinnande, och stora statusskillnader leder i samtliga fall till våld, överkonsumtion, sönderfall av civilsamhället och politisk extremism. Vad säger det om framtiden för Sverige, vi som på så kort tid har fått de snabbast ökande inkomstklyftorna bland OECD-länderna? 

Wilkinson och Pickett riktar också skarp kritik mot de svenska regeringarna och påminner om att OECD i en rapport 2015 uppmanade oss att reformera skolsystemet och sätta punkt för den privatiseringsvåg som enligt de flesta internationella bedömare kraftigt bidrar till den sociala segregeringen. 

Läs den här boken inför valet

Men en sak är att beskriva den farliga utvecklingen, en helt annan att försöka vända den. Wilkinson och Pickett står lika handfallna som de flesta europeiska socialdemokrater när det gäller uppslag till politiska åtgärder. Deras förslag, som föga förvånande består av skattehöjningar och stöd åt kooperativa ägandeformer, ekar av gårdagens lösningar. De största bristerna med deras annars spännande bok är därför de avslutande kapitlen, vars urvattnade Labourretorik ger lite hopp om kursändring i ett tidevarv präglat av global uppvärmning och massmigration.

Jag hoppas förstås ändå att så många som möjligt hinner läsa ”The Inner Level” innan höstens svenska val, om inte annat så för att den ger övertygande argument för att förändring inte bara är önskvärd, utan nödvändig.

Det brinner bokstavligt talat i knutarna.

 

Ulrika Kärnborg är författare och medarbetare på Expressens kultursida.

Läs fler texter av Ulrika Kärnborg här.

FACKBOK

RICHARD WILKINSON & KATE PICKETT

The Inner Level. How More Equal Societies Reduce Stress, Restore Sanity and Improve Everyone’s Wellbeing

Allen Lane, 324 sidor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!