PRISTAGARE: Mikael Wiehe får Jan Myrdalssällskapets stora pris, det så kallade Leninpriset, 2015. Foto: Sanna Dolck
PRISTAGARE: Mikael Wiehe får Jan Myrdalssällskapets stora pris, det så kallade Leninpriset, 2015. Foto: Sanna Dolck

Mikael Wiehe stolt över Leninpriset

Publicerad

Låtskrivaren och artisten Mikael Wiehe får Jan Myrdalssällskapets Leninpris 2015.

Till skillnad från författaren Susanna Alakoski, som vägrade acceptera priset 2013, tar han emot det med öppna armar.

Klockan är strax efter tolv när Mikael Wiehe svarar i sin telefon. Då har han precis hunnit äta sin frukost: tre smörgåsar med marmelad, honung och ost ("Nej, jag blandar inte, en sak på varje macka") en blandning av apelsin- och grapejuice ("Så att det inte blir för sött") samt kaffe med mjölk. Morgonrutinerna har försenats på grund av alla intervjuer.

Anledningen är förstås att Mikael Wiehe har tilldelats Jan Myrdalssällskapets stora pris, Leninpriset. Inte bara är det ett av de största litterära priserna i Sverige med sin prissumma på 100 000 kronor, det är också omdebatterat på grund av sitt namn.

– Det är en väldigt förnämlig samling människor som har mottagit det här priset. Äldre rävar och yngre förmågor som alla har det gemensamt att de bedriver ett gerillakrig mot etablissemang och överhet, säger Mikael Wiehe.

Det låter som att du tänker acceptera priset.

– Absolut och utan tvekan.

 

2013 valde författaren Susanna Alakoski att tacka nej till priset då hon inte ville förknippas med totalitära regimer eller ideologier. I en intervju med Dagens Nyheter förklarade hon att "Min farmor skulle ha vänt sig i graven om jag tackat ja." Några sådana problem ser inte Mikael Wiehe:

Lars Diding gav det namnet "Leninpriset", vilket naturligtvis är en provokation från en gammal maoist. Provokationer är en viktig del i det öppna samhälle vi alla vill ha, något som de senaste dagarnas händelser inte minst har visat, säger han och syftar på attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Var står du själv politiskt i dag?

– Jag kallade mig, liksom Lars Ohly, för kommunist under många år. Men sedan, antagligen tidigare än Lars Ohly, började jag tycka att det kändes ohållbart. Nu kallar jag mig för antikapitalist. Jag tycker att det kapitalistiska systemet, alltså att man kan tjäna pengar på pengar, underminerar människans livsvillkor både i stort och smått.  


I motiveringen till priset står det bland annat att Wiehes "konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla.".

– Jag har ju inte riktigt gett upp. Jag stapplar på och uttalar mig om olika saker genom mina sånger. Så jag får väl priset för min ihärdighet, för att jag fortsätter häckla det ekonomiska system jag inte tror på, säger han.

Priset, som instiftades 2008, har tidigare delats ut till Roy Andersson, Maj Wechselmann och Jan Guillou. Jan Myrdalsällskapets lilla pris – det så kallade Robespierrepriset – går i år till författaren Sara Beischer.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag