Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mikael Wiehe stolt över Leninpriset

PRISTAGARE: Mikael Wiehe får Jan Myrdalssällskapets stora pris, det så kallade Leninpriset, 2015.
Foto: Sanna Dolck

Låtskrivaren och artisten Mikael Wiehe får Jan Myrdalssällskapets Leninpris 2015.

Till skillnad från författaren Susanna Alakoski, som vägrade acceptera priset 2013, tar han emot det med öppna armar.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Klockan är strax efter tolv när Mikael Wiehe svarar i sin telefon. Då har han precis hunnit äta sin frukost: tre smörgåsar med marmelad, honung och ost ("Nej, jag blandar inte, en sak på varje macka") en blandning av apelsin- och grapejuice ("Så att det inte blir för sött") samt kaffe med mjölk. Morgonrutinerna har försenats på grund av alla intervjuer.

Anledningen är förstås att Mikael Wiehe har tilldelats Jan Myrdalssällskapets stora pris, Leninpriset. Inte bara är det ett av de största litterära priserna i Sverige med sin prissumma på 100 000 kronor, det är också omdebatterat på grund av sitt namn.

– Det är en väldigt förnämlig samling människor som har mottagit det här priset. Äldre rävar och yngre förmågor som alla har det gemensamt att de bedriver ett gerillakrig mot etablissemang och överhet, säger Mikael Wiehe.

Det låter som att du tänker acceptera priset.

– Absolut och utan tvekan.


2013 valde författaren Susanna Alakoski att tacka nej till priset då hon inte ville förknippas med totalitära regimer eller ideologier. I en intervju med Dagens Nyheter förklarade hon att "Min farmor skulle ha vänt sig i graven om jag tackat ja." Några sådana problem ser inte Mikael Wiehe:

Lars Diding gav det namnet "Leninpriset", vilket naturligtvis är en provokation från en gammal maoist. Provokationer är en viktig del i det öppna samhälle vi alla vill ha, något som de senaste dagarnas händelser inte minst har visat, säger han och syftar på attacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo.

Var står du själv politiskt i dag?

– Jag kallade mig, liksom Lars Ohly, för kommunist under många år. Men sedan, antagligen tidigare än Lars Ohly, började jag tycka att det kändes ohållbart. Nu kallar jag mig för antikapitalist. Jag tycker att det kapitalistiska systemet, alltså att man kan tjäna pengar på pengar, underminerar människans livsvillkor både i stort och smått.  


I motiveringen till priset står det bland annat att Wiehes "konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla.".

– Jag har ju inte riktigt gett upp. Jag stapplar på och uttalar mig om olika saker genom mina sånger. Så jag får väl priset för min ihärdighet, för att jag fortsätter häckla det ekonomiska system jag inte tror på, säger han.

Priset, som instiftades 2008, har tidigare delats ut till Roy Andersson, Maj Wechselmann och Jan Guillou. Jan Myrdalsällskapets lilla pris – det så kallade Robespierrepriset – går i år till författaren Sara Beischer.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.