Mikael Wiehe, en förtryckets apologet? Foto: Lasse SvenssonMikael Wiehe, en förtryckets apologet? Foto: Lasse Svensson
Mikael Wiehe, en förtryckets apologet? Foto: Lasse Svensson
Fidel Castro. Foto: Mediapunch/Rex/Shutterstock / MEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURESFidel Castro. Foto: Mediapunch/Rex/Shutterstock / MEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Fidel Castro. Foto: Mediapunch/Rex/Shutterstock / MEDIAPUNCH/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Mikael Wiehe hånar förtryckets dödsoffer

Publicerad

Mikael Wiehes dikt till Fidel Castro hade passat bättre i Moskva 1937.

Historikern Gustaf Johansson tycker att musikern är både okunnig och hånfull.

När Mikael Wiehe (Aftonbladet Kultur, 4/12) diktar om den nyligen avlidne Fidel Castro är det som att tiden stått stilla.

"Vad de måste ha fruktat, hatat, avundats och avskytt dig", skriver Wiehe till Castro i den ena romantiska strofen efter den andra. Vilka de vars reaktioner på den kubanske diktatorns liv och död han listar egentligen är förblir dikten igenom outsagt. Och det hör väl till genren: utan en bekvämt ansiktslös fiende blir det ingen revolutionär kamp, går det inte att sträcka ut dess limbo i det oändliga och rättfärdiga årtionde efter årtionde av strypgrepp på det mänskliga i den goda sakens namn.

 

LÄS MER: Mikael Wiehe stolt över Leninpriset

Wiehe känner till lägren

Det är en ton som hade gått hem i Moskva 1937, i Peking 1969 och i Phnom Penh 1976. Kanske ännu hellre bland de västerländska intellektuella som under hela 1900-talet stått bredvid och nickat medhåll, mumlat och urskuldat. I den mån dessa radikaler i efterhand har kunnat gömma sig bakom sin ungdom och att de inget visste eller kunnat veta, vilket i sig är tveksamt, gäller för Wiehe något annat.

Han vet.

Han känner till lägren, skjutplatserna och fängelsesystemen, har full tillgång till allt det som dolts bakom propagandans välputsade fasader.

Han måste känna till konsekvenserna och har också ett ansvar att göra det. Allt som står mellan honom och kunskapen är ett bibliotekskort och viljan att ta in den.

Och ändå skriver han, som vore det 1937, 1969 eller 1976, som om dessa förflutenheter aldrig existerat.

 

LÄS MER: Castro är död – minns honom som diktator

Wiehes hån mot de döda

Det är inte bara häpnadsväckande okunnigt, utan också ett hån. Alla dessa döda människor och sönderslagna samhällen raderas ur historien så att välnärda låtsasradikaler som Wiehe ska kunna häva sig upp på barrikaderna och inbilla sig att de har en historisk roll att spela.

Det är trams, har alltid varit det, och därtill den värsta sortens omoral: den enes död, den andres karriär. Det enda trösterika med Wiehes dikt är att den formar en nästintill perfekt bild av det samhälle Castro byggde och det slags människor som sådana samhällen både skapar och kräver: ”lögnarna, lismarna, utsugandets och förtryckets apologeter […] opportunisterna, medlöparna, överlöparna, rövslickarna.”

 

Följ Expressen Kultur på Facebook – så missar du inga texter

 

Gustaf Johansson

Kulturen@expressen.se

Gustaf Johansson är doktorand i historia.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag