Ovanligt romantisk i Broarna i Madison County.
Ovanligt romantisk i Broarna i Madison County.

Michael Tapper: Clint Eastwood

Publicerad
Uppdaterad
Jonas Holmberg läser Michael Tappers biografi över Clint Eastwood.
1988 skröt George Bush, då vicepresident, om hur han tillsammans med Ronald Reagan lotsat USA ur normlöshet till patriotism. För att illustrera förändringen beskrev Bush den äldre hur samhället kastat det frihetslängtande motorcykeldramat Easy rider åt sidan för att i stället hylla Clint Eastwoods supersnut i Dirty Harry.
Vicepresidentens publiksociologi fungerar som utgångspunkt för Michael Tappers biografi över Eastwood. Med en förkärlek för ideologikritiska observationer återberättar Sydsvenskan-kritikern skådespelarens prestationer, från genombrottet som hård, cynisk och namnlös hämnare i Sergio Leones spaghettivästerns till de klassiska dramer en äldre Eastwood har åstadkommit från registolen.

Men i centrum för Tappers initierade karriärsteckning står Dirty Harry Callahan - den skjutglade chauvinisten som i den tysta majoritetens namn rensar upp efter liberal släpphänthet visavi kvinnor, minoriteter och kriminella. Eastwood spelade Harry i fem filmer, och Tapper ger inte mycket för den kände republikanens egna utsagor om att han aldrig insåg hur kontroversiell karaktären var. När kritikern Pauline Kael beskrev Dirty Harry som fascistisk svarade Eastwood att hennes omdöme var en konsekvens av missriktad attraktion: hon ville egentligen bara knulla med honom.

Det är givetvis de hårdkokta våldsdåden snarare än hans romantiska och musikaliska eskapader som gjort Clint Eastwood till en av Hollywoods allra största. När han har försökt nyansera sin persona har publiken svikit. Men som Tapper påpekar kan han ändå inte begränsas till en fascistoid machoikon.
Franska cineastbibeln Cahiers du cinéma har dubbat Eastwood till auteur, och efter socialt medvetna Dirty Harry-korrektiv som A perfect world har högern tagit sin hand ifrån honom. Senare i år kommer J Edgar, Eastwoods uppgörelse med kommunistjägaren och böghataren J Edgar Hoover. Premiären blir knappast någon tebjudning.
Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag