Mer än troll ryms i Flashbacks trådar

Mullrar mjukt.
Foto: Christer Wahlgren

Aftonbladet försöker måla upp Flashback som en rasistisk hatsajt.

Björn Barr tycker att bilden skaver betänkligt.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

För ungefär ett år sedan bestämde jag mig för att skaffa en diskmaskin. Har man vuxit upp i villa är det kanske en struntsak, men för oss som bott i hyresrätt nästan hela livet är det som att träda in i ett nytt universum. Hur bred kan den vara? Vilka modeller är tystast? Hur monterar man ner köksskåpen?

Hemma försökte vi skissa upp en handlingsplan med allt fler pilar och rutor. Till slut såg papperet ut som ett chiffer över trupprörelserna på västfronten.

I ett sista utbrott av desperation sökte jag på Google efter likasinnade - eller ännu hellre - personer som faktiskt lyckats med sin installation. Det var så jag hittade den stora diskmaskinstråden på Flashback. Plötsligt fanns det mängder med kompetent folk som kunde ge råd om allt från blandare till hur man ska dra elen.

Jag tänker på det när jag läser Aftonbladets granskning "Hatet på Flashback" (10/2-15).


Varenda människa som har besökt delar av Flashbacks snåriga undervegetation har sett rasismen, hatet och de grova orden. Och det är förstås ett problem att de misstänkta hatbrotten knappt kan prövas juridiskt. Men Aftonbladet drar på så mycket att nyanserna helt försvinner. "Här flödar hat, hot och rasism", lyder rubriken på ett av uppslagen. Ja, men här flödar också pelargontips, schackdiskussioner och omröstningar om vilken senap som egentligen är bäst.

Flashback har snart en miljon användare – förvisso inte unika men ändå. På forumet finns 139 olika underavdelningar för diskussioner om allt från skäggväxt till husdjur och astronomi. Jag vet inte om Aftonbladets reportrar – eller publishern Jan Helin för den delen – är några vana besökare, men kanske skulle de må bra av att titta in i fler delar av forumet.


I artikelserien nämner Aftonbladet den ökända tråden från 2010 där en 21-årig man livesände sitt självmord efter att ha fått sju uppmuntrande kommentarer, men ingenstans står det om de användare som i samma tråd försökte få 21-åringen att besinna sig. Inte heller skriver man en rad om de nära 3 400 inlägg som följde på självmordet, där användare diskuterade hur de hade agerat och vad man kan göra om en liknande situation uppstår.

Det finns förstås idioter här också, men de får sällan stå oemotsagda. Hat och hot möts av mer nyanserade inlägg – även i underforum som "Integration och invandring" där de rasistiska åsikterna dominerar. Och du hittar garanterat ingen rasism i diskussionerna om huruvida man ska köpa sin cykel på Biltema eller ej, inget hat i tråden om Schrödingers katt.

Själv vaggas jag till ro varje kväll av min nyinstallerade diskmaskins mjuka mullrande.


Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.