Meghan och Harry lämnar vraket i tid

Harry och Meghan hos Oprah Winfrey.
Foto: Skärmdump CBS

Meghan och Harry avslöjar kungafamiljens baksida i en intervju med Oprah.

Gunilla Brodrej ser det oundvikliga verkliga slutet på ”The Crown”.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Efter den senaste säsongen av ”The Crown” såg jag allt dokumentärt som fanns om Lady Di. Verkligheten överträffade som vanligt dikten. Vilken vidrig familj. Cynismen att använda henne som ett slags avelssto. Maken som var upptagen med en annan kvinna. Nu är det som att den definitiva epilogen på den omåttligt populära Netflix-serien utspelas framför våra ögon när Harry och Meghan pratar ut hos Oprah Winfrey

Lille Harry, som tolv år gammal gick bakom kistan med sin mor, är snart tvåbarnsfar. Hans fru, den amerikanska före detta skådespelaren Meghan Markle, bär på deras nästa. Insikterna om hur man egentligen vill leva sitt liv brukar komma när man får barn. Tillsammans har de mätt ut ett rejält avstånd från den så kallade ”Firman” och nu ökar de på det med några riktiga avslöjanden hos Oprah. 

Om en fjärdel är sant räcker det.

I intervjun berättar de att personer ur den kungliga familjen hade uttryckt oro för vilken hudfärg prinsparets första barn (Archie) skulle få. Han eller hon skulle inte få någon titel, och därmed inte åtnjuta vederbörligt skydd. Meghan antyder att detta berodde på att barnet, likt sin mor, var mixed race eftersom hon fick flera frågor kring just detta. What, utbrister Oprah två gånger. What?

Verkligen! Vad i h-vete! Jo kanske. Det är Meghan som säger det, men titta på tokerierna i tv-serien. Läs biografierna. Om en fjärdel är sant räcker det för att tro henne. 

Det brittiska kungahuset rör sig framåt som ett enormt spökskepp från kolonialtiden. Man har dålig sikt, svänger oändligt långsamt, och helst inte alls. Monarkin bygger på blodsband och hierarkier och uråldriga kopplingar till Gud fader. En orgie i onaturligheter. 

Wallis Simpson med hertigen av Windsor.
Foto: - / AP

Jämförelsen mellan Meghan och Harry och Edward och Wallis Simpson är oundviklig. Hovet förlät aldrig Edwards svek då han abdikerade 1936 för att kunna leva med sin stora kärlek, den amerikanska, frånskilda Wallis. Det var enda utvägen. Han hade velat göra henne till sin drottning, men ärkebiskopen sa tvärt nej. Medierna älskade dem, men deras exil i Paris och USA var ofrivillig. 

Nu, nästan ett sekel senare, har Harry och Meghan alltså klivit av sina kungliga plikter, flyttat till L.A., sitter hos Oprah där Meghan berättar om självmordstankar och isolering och rasistiska antydningar från kungafamiljen. Harry berättar att han känner sig sviken av sin far, prins Charles. Men prinsen Charles rider väl ut denna storm som alla andra, han kommer fortsätta resa sig som en puttikull-leksak bland spillrorna av sitt liv.

Och det brittiska folket brukar sluta upp kring kronan. Meghan och Harry kommer avfärdas som bortskämda brats och gamle prins Philip, hertigen av Edinburgh, får säkert fylla 100 år i juni till viftande vimplar. 

Men det är bara att gratulera Meghan och Harry som lämnade vraket i tid.


Gunilla Brodrej är kritiker och redaktör på Expressen Kultur. 


Boris Johnson: Inga kommentarer om intervjun

Storbritanniens premiärminister säger att han inte kommenterar frågor som rör kungafamiljen.

Lyssna på ”Lunch med Montelius” om Bruce och Baracks podd

https://embed.radioplay.io?id=79948&country_iso=se

En omtalad podd från Expressen Kultur – som tar er med bakom kulisserna i kulturvärlden. Med två av kultursidans stjärnor: Martina Montelius, teaterdirektör och författare, och kritikern Gunilla Brodrej. Podden är en hyllning till alla kulturtanter där ute oavsett kön.