Foto: YLWA YNGVESSONFoto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON
Geert Wilders förlust i valet var väntad. Foto: PICTURE-ALLIANCE/BARCROFT IMAGESGeert Wilders förlust i valet var väntad. Foto: PICTURE-ALLIANCE/BARCROFT IMAGES
Geert Wilders förlust i valet var väntad. Foto: PICTURE-ALLIANCE/BARCROFT IMAGES

Medierna måste släppa myten om högervågen

Publicerad

De stora segrarna i  det nederländska valet är de invandrings- och EU-positiva, skriver Per Wirtén.

Det blev platt fall för Geert Wilders. Förväntningarna föll samman. Val efter val landar hans parti på ungefär samma nivå. Hans inflytande över samhällsdebatten var stor för fem år sedan. Men nu? Han är inte längre en nyhet. Ändå var den svenska valbevakningen fixerad vid honom.

Journalistiken verkar uppslukad av idén att en ohejdbar högernationalistisk våg dränker Europa. Scenanvisningen säger att Brexit och Trump inledde ett epokskifte. Verkligen?

 

LÄS MER: Sluta kalla alla för populister 

 

Marine Le Pen sjunker också

Högernationalisterna förlorade med eftertryck presidentvalet i Österrike. Wilders misslyckades. Och i Frankrike sjunker Marine Le Pen långsamt i opinionsmätningarna. Var Trumps amerikanska seger början på en helt annan vändning? 

Det enda man med säkerhet kan säga att europeisk politik blivit läskigt oförutsägbar. Vad som helst kan hända.

De stora segrarna i det nederländska valet är de invandrings- och EU-positiva. De som utgår från verklighetens nödrop. D66, som varit Wilders mest envisa motståndare, är nu lika stort som hans Frihetsparti. Den gröna vänstern gjorde ett raketval. Och landet har också fått ett renodlat antirasistiskt parti. Äntligen går opinionen åt rätt håll.

 

LÄS MER: Islamister i mittfåran behövs – för demokratins skull 

 

Medierna besatta av Geert Wilders

Framgångarna annonserades i opinionsmätningarna och var ingen överraskning. Ändå malde svenska journalister på om Wilders. Är de så förtrollade av det högernationella ljusskenet att de tappat kollen på det som faktiskt sker? Eller är antirasism och förnuft inte längre nyhetsmässigt?

Valets andra nyhet är att landets partipolitik fortsätter fragmenteras och falla sönder. Nederländsk politik har alltid varit rörig. Men vem kan längre hålla reda på alla partier i parlamentet? Den som startar ett nytt vinner genast mandat. 

I det avseendet fungerar Nederländerna som ett europeiskt laboratorium. Mönstret följer ju konsumtionssamhällets logik. Alla vill känna sig exklusiva. Ingen vill identifiera sig med ”den stora massans” partier. Att rösta blir en shoppingtur i varuhuset.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag