Jack Werner och Björn Werner.Jack Werner och Björn Werner.
Jack Werner och Björn Werner.
Originalets Werner och Werner. Sven Melander och Åke Cato i "Nöjesmassakern". Foto: BERTIL HASKELOriginalets Werner och Werner. Sven Melander och Åke Cato i "Nöjesmassakern". Foto: BERTIL HASKEL
Originalets Werner och Werner. Sven Melander och Åke Cato i "Nöjesmassakern". Foto: BERTIL HASKEL
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGRENKarin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN
Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Mediekritikens Werner och Werner

Publicerad

Jack Werner och Björn Werner ger inte mycket för nyhetsrapporteringen om terrorattacken på Drottninggatan.

Karin Olsson invänder mot mediekritikens Werner und Werner.

En kollega noterar att de som har som jobb att springa mot faran – och inte från den – har hyllats i helgen. Polis och räddningstjänst har överösts med blommor och lovord. Men en yrkeskår, som också springer mot fel håll när larmet går, får inga rosor, trots att dess snabba och transparenta nyhetsförmedling har varit till nytta för miljoner människor. Reportrar är nu inte mycket för att sitta under korkeken och beundra blomster. Skillnaden i reaktion är ändå intressant.

Att ge sig på de etablerade medierna, inte sällan utan särskilt stora förkunskaper, är ett av de lättaste sätten att få uppmärksamhet. I helgen har Jack Werner och Björn Werner, på var sitt håll recenserat bevakningen av terrordådet på Drottninggatan. Dessa mediekritikens Werner und Werner använder sig av samma "det går lika bra med selleri"-knep, med extremt överdrivna påståenden för att framstå som särskilt viktiga.

 

LÄS MER Thomas Mattsson om skolkamrater som spred bilder på döda i sina mobiler 

Werner und Werner

Den ene Werner (Björn) skriver i Café att medierna "valde" att "kasta sig över falska fakta och kabla ut dem i realtid". Den andre Werner (Jack) beskriver det på DN Debatt som att "många" tycker mediernas insats är det "stora misslyckandet som inträffade under fredagen" (var inte det terrordådet?). Han skriver också om ett "oförbätterligt kaos i motsats till polisens, räddningstjänstens och medborgarnas orubbliga lugn".

Jag brukar vara en av dem som välkomnar att journalister nagelfars. Den här gången står dock inte sågningarna i proportion till de eventuella misstagen. Att medier, med DN i spetsen, rapporterade att polisen undersökte uppgifter om skottlossning på Fridhemsplan och intervjuade skakade människor på platsen, kan och bör diskuteras. Att tala om kaos eller att man med berått mod agerat som megafon åt falska fakta är däremot rent vilseledande.

Information hos Säpo

Men visst ska vi ägna oss åt mediekritik. Till exempel kan man fundera över tyngdpunkten på kärleksbombningen av rättsväsendet, trots att den misstänkte som förekom i information hos Säpo faktiskt inte utvisats. Man kan också fråga sig varför Spendrups inte har fått en tuffare granskning av sina bristande lastbilsrutiner, och hur i hela friden Åhléns kunde bli den stora skurken?

Kanske var det lite för komplicerade ingredienser för Werner och Werner?

 

Karin Olsson är kulturchef på Expressen.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag