Hwarför alla dockhskåp?
Hwarför alla dockhskåp?

Medelthidha näthbilder på Twitter

Publicerad

Björn Werner om modern fornsvenska på Twitter.

Twittraren "Muralgranskaren" har gjort snabb succé. På påhittad fornsvenska gör hen orimliga tolkningar av medeltida målningar. Varför får så många påvar dockhus av änglar? "Muralgranskaren" vet:

Pius IV [yrwakhet] "För hundrade gånghen! Jag har icke beställt någhot Dock-Skåp!"

Twitterkontot är förstås bara en svensk topp på ett isberg av konsthistoriska reliker filtrerat genom nutida ögon. Bland internationella motsvarigheter märks bildbloggen "Uglyrenaissancebabies" och klicksajten Buzzfeeds "44 Medieval beasts that cannot even handle it right now", men också New York Times konstkritiker Jerry Saltz instagram, översållat med fåniga tolkningar av medeltida målningar.

 

Dessa nya memes lyckas förutom att vara roliga med något som konsthistoriker sällan gör - att förmänskliga historien. Två bilddrivna epoker möts. Bortom akademisk kunskap om allegorier och kristen symbolik lever medeltiden vidare sida vid sida med Paradise hotel-Sagas instagramfeed. Insikten: att folk alltid varit som folk kommer som ett befriande LOL.

 

Björn Werner

kulturen@expressen.se

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag