Cocktails i Första maj-tåg.
Cocktails i Första maj-tåg.

Med vänsterns rätt

Publicerad

Vi håller tummarna för ett brunmatsbråk.

Efter Brunsåsbråket – som rasade på dessa sidor härom året och som emanerade ur en recension av SVT-programmet Landet Brunsås – hoppas denna ­redaktion nu på en Brunmatsfejd.

I en svavelosande krönika i Arbetarbladet skåpar skribenten Bodil Juggas ut den nya ­Ordfrontboken Den bruna maten som har samlat de äckligaste maträtterna från ett rödtintat 70-tal.

 

"I superindividualisternas sköna valfrihetsvärld fnissas åt allt som andas furubord", rasar Juggas och tillägger att recepten mest verkar "vara en ursäkt för att driva med vänsteråsikter i största allmänhet. De är (fniss) lika daterade som Kumminpäron med keso (fniss)".

Om Juggas identifierar sig själv och vänstern med recept av typen bananer i skinkrock må det vara hänt. Wikipediarubriken ­"rödvinsvänster" erbjuder den radikala gourmanden fler och mer lockande alternativ. Såsom rödvinssocialist, gåsleversocialist och – för den något mer reformsinnade – cocktailsosse.

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag