Foto: Jonathan Hayward
 Foto: Jonathan Hayward

Med örat mot isen

Publicerad

Arktis är hetare än någonsin, och inte bara i meteorologisk bemärkelse.

 Som en följd av temperaturhöjning och smältande isar kan snart gas- och oljefyndigheter som ännu döljs under isen bli tillgängliga för exploatering, och haven öppnas för sjöfart.

Det upptinade intresset för Arktis föranleder tidskriften Glänta att mitt i sommaren borra ner sig i ismassornas kulturella materia. I ledaren slås fast att Arktis mer än ett avgränsat geografiskt område (ingen konsensus föreligger om huruvida Kiruna eller till och med Uppsala är arktiskt) är en mytologisk idé om det vita, vidsträckta och vilda.

Patricia Lorenzoni iakttar koloniala kontraster mellan det vita Nordpolen och det svarta Kongo i Mörkrets hjärta, Judith Schalansky iscensätter en imaginär polarexpedition till öde ön Ensamheten och i flera artiklar utreds Arktis roll som geopolitiskt slagfält och eventuell spelplats för ett nytt, ännu kallare, kallt krig. De poetiska och politiska texterna speglar varandra väl.

Förslagna investerares aktiviteter i Arktis påkallar en bredare diskussion om "den sista vildmarken". Glänta erbjuder en effektiv isbrytare.

Jonas Holmberg
Jonas Holmberg
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag