Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Med örat mot isen

Foto: Jonathan Hayward

Arktis är hetare än någonsin, och inte bara i meteorologisk bemärkelse.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

 Som en följd av temperaturhöjning och smältande isar kan snart gas- och oljefyndigheter som ännu döljs under isen bli tillgängliga för exploatering, och haven öppnas för sjöfart.

Det upptinade intresset för Arktis föranleder tidskriften Glänta att mitt i sommaren borra ner sig i ismassornas kulturella materia. I ledaren slås fast att Arktis mer än ett avgränsat geografiskt område (ingen konsensus föreligger om huruvida Kiruna eller till och med Uppsala är arktiskt) är en mytologisk idé om det vita, vidsträckta och vilda.

Patricia Lorenzoni iakttar koloniala kontraster mellan det vita Nordpolen och det svarta Kongo i Mörkrets hjärta, Judith Schalansky iscensätter en imaginär polarexpedition till öde ön Ensamheten och i flera artiklar utreds Arktis roll som geopolitiskt slagfält och eventuell spelplats för ett nytt, ännu kallare, kallt krig. De poetiska och politiska texterna speglar varandra väl.

Förslagna investerares aktiviteter i Arktis påkallar en bredare diskussion om "den sista vildmarken". Glänta erbjuder en effektiv isbrytare.