Martina Haag. Foto: Anna-Lena AhlströmMartina Haag. Foto: Anna-Lena Ahlström
Martina Haag. Foto: Anna-Lena Ahlström

Med önskan om en riktigt behaaglig jul

Publicerad

I årets julkalender "Hämnden är jul" minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch.

Lucka nummer 5: Martina Haag!

HÄMNDEN ÄR JUL | JULKALENDER /5. Nyheten om att duon Erik Haag och Lotta Lundgren ska vara julvärdar i SVT får det att vattnas i munnen för alla som roats av "Historieätarna".

Men man påminns också om en av den svenska chicklit-genrens mest minnesvärda skilsmässoskildringar, när Erik Haags exhustru Martina Haag berättade om parets separation i den genomskinliga men djupt sorgliga romanen "Det är något som inte stämmer".

Där möter vi författaren Petra, vars make Anders sviker henne för sin tv-kollega Klara. I en av romanens hemskaste passager beskrivs hur ett försök att fira en sista jul tillsammans grumlas: när den sönderfallande familjen sitter samlad i soffan inför Kalle Anka dyker plötsligt Anders och Klara upp i rutan – en illa tajmad julhälsning där de sitter och "gullar med någon jävla apelsin".

Vågar man hoppas att "Petra" lämnar tv:n avstängd i år?

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag