Med moln i huvudet

Publicerad

FOTOGRAFI

KARL OVE KNAUSGÅRD (text) & THOMAS WÅGSTRÖM (foto) | Allt som är i himmelen | Bokförlaget Max Ström,.

 

Moln är en samling vattendroppar, hjärnan en hop vindlingar med lilla amygdala och hippocampus.

Tankarna ligger där, men skär man i hjärnan, så syns inte tankarna och moln är dikter upphängda i ingenting.

Karl Ove Knausgård och Thomas Wågström har gått i gång på moln i Allt som är i himmelen. Knausgård tänker med Descartes, Rembrandt och Strindberg och blir lite tungfotad, tills han lyfter i prosan. Wågströms foton nämns i essän, men det är onödigt. Det hade det blivit ännu mer av två konstnärer var och en i sitt eget moln och ändå ihop. Förord som något i sig.

Jag går i gång på 16-årige Karl Oves första möte med moln och hur han får "världskänsla". Det skjuter mig direkt in i Wågströms moln. Nej, inte hans moln. Det är mina moln och dina. Jag kryper på jordskorpan och får hålla i mig för att inte trilla av och falla uppåt, in i molnmassor, molntrådar, ludd. Bilderna är hemliga, ändå har vi alla sett dem, på rygg någonstans. Som att titta in i oss själva och lyssna på suset från kroppens inälvskosmos. Och samtidigt något helt utanför oss, en ogripbar evighet.

Former av landskap, djur, människor försvinner, upplöses och förvandlas till något jag inte sett. Hos Wågström fångat, fryst, orörligt som ett foto är. En bit av döden. Utan färg.

Flygplanet är liksom ditsatt med en knappnål och fågeln är lika stor som flyget. Molnvärlden har en egen logik, ögat spelar spratt. Eller är det Wågström själv? Jag skriver bara ett ord: skönhet.

Agneta Klingspor
Agneta Klingspor
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag