Foto: Herbert Bagdasaryan
 Foto: Herbert Bagdasaryan

Med Metro mot folkmordet

Publicerad
Uppdaterad
Dilsa Demirbag-Sten om ännu en svensk publicist som sviker.
Gratistidningen Metros chefredaktör, Per Gunne, stoppade en krönika om folkmordet på armenierna i Turkiet under början av 1900-talet. Skribenten Gurgin Bakircioglu fick beskedet att Gunne visste för ”lite om de historiska förhållandena för att kunna stå för publiceringen” och eftersom han är ansvarig utgivare ”så är beslutet definitivt”.
Det bör påpekas att krönikan var en personlig berättelse och reflektion utan några fakta som kunde bestridas. Om man nu inte ifrågasätter själva folkmordet – hela krönikan finns på debattsajten Newsmill.
Turkiet verkar vara ett känsligt ämne för gratistidningarnas chefredaktörer. Citys tidigare chefredaktör Mikael Nestius bad läsarna om ursäkt för en text som journalisten Sakine Madon skrev. Ämnet var återigen Turkiets blodiga och väl dokumenterade historia. Det fanns inga sakfel i texten, men orden hade upprört turkiska läsare som högljutt klagade. Nestius fick kalla fötter, eftersom texten hade sårat några läsares känslor. Att dessa var folkmordsförnekare fick inte Nestius på andra tankar.

Vad säger det om mediebranschen när unga män med stora och dyra klockor sitter i positioner som kräver långt mer kunnande, bildning och mod än de hunnit införskaffa mellan minglandet och DJ-andet med vännerna på Stureplan? Att publicistiskt kunnande blir sekundärt i en värld där allt fler chefredaktörer utan journalistisk kompetens får befälet över allt fler publikationer.
Det är nästan en bedrift att ha missat folkmordet på kristna i Turkiet, eftersom det är en fråga som berör det turkiska medlemskapet i EU, och dessutom är extra aktuell denna höst när Sverige är ordförandeland.
Ska vi anta att Gunne är till bristningsgränsen fylld av kunskap om kvantfysik och dermatologiska sjukdomar varje gång Metro publicerar artiklar om sådana ämnen? Att inte känna till de mest elementära historiska händelser är för en chefredaktör den sämsta av alla ursäkter för publicistisk feghet.
Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag