Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Med gift tog bibliotekarien tillbaka sin livsluft

I årets julkalender "Hämnden är jul" minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch.

Lucka nummer 2: Bibliotekarien Irene Hussvig.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

HÄMNDEN ÄR JUL | JULKALENDER /2. I Sara Paborns senaste roman "Blybröllop" tröttnar Irene Hussvig på sin man kabelmontören Horst. 

Han är självupptagen, retsam och urtråkig. Deras förhållande är praktiskt taget dött och hans ljudanläggningar tar gradvis över hemmet, tränger bokstavligen bort hennes böcker, hennes livsluft. 

Stillatigande och tålmodigt har Irene framlevt sina dagar med denne Horst som inte bara är ointresserad utan även ger henne gliringar om allt det hon verkligen tycker om.

Men Irene gör inte som man förväntar sig av en kvinna som ledsnat på ett förhållande. Hon lämnar inte Horst snyggt och prydligt. Deras relation har så helt gått i stå så att det antagligen inte ens finns ett gemensamt språk för den sortens kommunikation som en separation ändå kräver. 

När Irene upptäcker att Horst kastat bort flera lådor med hennes böcker får hon nog och uppfinner ett snillrikt sätt att döda honom. Samtidigt som hon hämnas väcker hon liv i sin egen kreativitet. 

Hon var gift. Och avslutar det med gift. Paborn kastar elegant in en ordlek i spelet.

Det är en bisarr historia, och fullkomligt förkastlig moraliskt sett, men litteratur är inte god och uppbygglig. Den är frifräsande och tankeväckande och kanske till och med renande.

Horst behöver inte leva mer. Så enkelt är det. Men det gör däremot Irene.

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!