Med gift tog bibliotekarien tillbaka sin livsluft

Publicerad

I årets julkalender "Hämnden är jul" minns Expressens kultursida kvinnor som tagit revansch.

Lucka nummer 2: Bibliotekarien Irene Hussvig.

HÄMNDEN ÄR JUL | JULKALENDER /2. I Sara Paborns senaste roman "Blybröllop" tröttnar Irene Hussvig på sin man kabelmontören Horst. 

Han är självupptagen, retsam och urtråkig. Deras förhållande är praktiskt taget dött och hans ljudanläggningar tar gradvis över hemmet, tränger bokstavligen bort hennes böcker, hennes livsluft. 

Stillatigande och tålmodigt har Irene framlevt sina dagar med denne Horst som inte bara är ointresserad utan även ger henne gliringar om allt det hon verkligen tycker om.

Men Irene gör inte som man förväntar sig av en kvinna som ledsnat på ett förhållande. Hon lämnar inte Horst snyggt och prydligt. Deras relation har så helt gått i stå så att det antagligen inte ens finns ett gemensamt språk för den sortens kommunikation som en separation ändå kräver. 

När Irene upptäcker att Horst kastat bort flera lådor med hennes böcker får hon nog och uppfinner ett snillrikt sätt att döda honom. Samtidigt som hon hämnas väcker hon liv i sin egen kreativitet. 

Hon var gift. Och avslutar det med gift. Paborn kastar elegant in en ordlek i spelet.

Det är en bisarr historia, och fullkomligt förkastlig moraliskt sett, men litteratur är inte god och uppbygglig. Den är frifräsande och tankeväckande och kanske till och med renande.

Horst behöver inte leva mer. Så enkelt är det. Men det gör däremot Irene.

 

 

 

 

Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag