Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Med fittan i fokus

PEDAGOG. Med "Kunskapens frukt" fortsätter Liv Strömquist sin folkbildningsgärning.
Foto: Livia Rostovanyi

Amanda Svensson blir lyckligt sexualupplyst.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Jag trodde att det inte fanns något om det som brukar kallas det kvinnliga könsorganet jag inte visste, detta eftersom jag ägnade mina formativa år mellan 18 och 23 åt en av hatkärlek präglad kamp med detsamma. Ur ett organ som ständigt tycktes klia, skava eller värka - när det nu inte var källan till vällustig fröjd - föddes ett gynekologiskt intresse av såväl teoretisk som praktisk art.

Följaktligen trodde jag att läsningen av Liv Strömquists "Kunskapens frukt" - ett seriealbum helt vigt åt detta genom historien antingen ignorerade eller mystifierade organ - skulle vara som att repetera lågstadiematten.


Jag hade fel. När Liv Strömquist tar sig an ett ämne kan man räkna med att hon lyfter på varje tänkbar och otänkbar sten, och det är mer sant än någonsin i "Kunskapens frukt". Den vana Strömquist-läsaren kommer absolut att känna igen sig i blandningen av högt och lågt som gör att Sartre, Dogge Doggelito och en rymdvarelse kan samsas på samma sida.

Samtidigt är det något som känns lite annorlunda - man skrattar inte lika ofta. Strömquist har blivit mer pedagog och mindre propagandist, med konsekvensen att serierna är mer texttunga än någonsin. Serien "Feeling Eve", baserad på olika anonyma kvinnors vittnesmål om skam och okunskap kring det egna könet, är sorglig så man kan gråta, men därför också väldigt stark.


"Kunskapens frukt" är betydligt mer än en anatomisk lärobok, dess syfte är att öka förståelsen för varför det kvinnliga könsorganet är så laddat genom att sätta det i en idéhistorisk kontext. Varför anses det till exempel som äckligt att ha stora blygdläppar? Fråga Sartre.

Ändå är det just på anatomins område som jag får min största chock.

Håll i er för här kommer det:

Klitoris är JÄTTESTOR! Den där väna lilla rosenknoppen är bara toppen av ett isberg som omsluter vaginans sidor som två kramiga armar, en upptäckt som gjordes så sent som 1998 och än i dag kan ha gått en fittfanatiker förbi. Den klassiska dikotomin mellan vaginal och klitorial orgasm sätts sålunda också ur spel.

Det är inget mindre än ett sexologiskt paradigmskifte, fört till allas vår uppmärksamhet av Sveriges främsta feministiska folkbildare.

seriealbum

LIV STRÖMQUIST

Kunskapens frukt

Galago, 144 s.