Med ångern som affärsidé

Publicerad
Uppdaterad
Två av offentlighetens mest aktuella namn, finansrådgivaren Karin Forseke och ex-bloggaren Alex Schulman, liknar varandra i den fascinerande oförmågan att förstå vidden av sina handlingar.
Bägge är omvittnat begåvade, men för att de ska fatta vad som är uppenbart för den normalbegåvade omgivningen, nämligen att deras makt och verksamhet har effekt på omgivningen, krävs uppenbarligen kritik på en rudimentär nivå, som påminner om hunduppfostran.
Man måste säga deras namn Högt och Tydligt och peka ut pölen på mattan, innan man torkar upp. Så att de förstår Kopplingen.

Men eftersom nu inte Finansinspektionen skrev ut Karin Forsekes namn begriper hon inte att hon som vd skulle ha haft med Carnegie-andan att göra.
Eller menar hon, på allvar, att den dubiösa företagskulturen skulle ha uppstått först sedan hon klev utanför dörren?
Och om det, till äventyrs, skulle stämma att Alex Schulman inte begriper att någon kan bli sårad när han är elak, såvida inte den sårade genast berättar detta, helst direkt för Schulman, är det en beklämmande uppvisning i oförmåga till inlevelse.
Det blir inte mindre beklämmande av hans chefers förklaringar till affärsidén, som att det var meningen att skrattet skulle fastna i halsen. Det som gick snett var alltså, enligt cheferna, att det (skrattet) inte fastnade.
Men hur länge var det tänkt att man skulle skratta? 

I rollen som ångerfull vill nu Schulman skapa en debatt om mobbning på nätet. Det låter självfallet bra och ånger är dessutom en vedertagen affärsidé. När någon nyktrat till och slutat missbruka ett eller annat ska de prompt ut i skolor och till arbetsplatser för att hålla föredrag.
Forseke har en bit kvar innan hon kan ansluta till jag-ångrar-mitt-beteende-cirkusen. Men hon lär redan ha en given plats i panelen på de ständigt pågående seminarierna kring ”ledarskap” och, varför inte, etik?
MarieLouise Samuelsson
MarieLouise Samuelsson
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag