Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mats hyllar bartendern – för sitt lyckliga kärleksliv

Mats Strandberg berättar om sina rädslor, vad som fick honom att gilla skräck och kärleken till sin man. Foto: Sveriges Radio
I hemstaden vill Mats inte berätta att han var kär i killar, men mobades för det ändå. Foto: Sveriges Radio
Mats har bland annat skrivit böcker som Ungdomsfantasyromanen Cirkeln och en fantasytrilogi om Monstret Frank för barn 6–9 år.Foto: HENRIC LINDSTEN / NORSTEDTS

Som pojke var Mats Strandberg rädd för nästan allting, framför allt aids, som han lärt sig var bögarnas fel. 

Men när han flyttade till Stockholm och träffade killen som skulle bli hans man hittade han självkänslan. 

– Jag blir fortfarande lycklig varje gång jag tittar på min vigselring, säger Mats i Sommar i P1. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Mats Standberg, 43, är i dag en erkänd författare, han har bland annat skrivit Engelforstriologin där Agustprisnominerade fantasyn ”Cirkeln” ingår och skriver krönikor. 

Han är lyckligt gift med Johan, men att vara öppet homosexuell var inte ett alternativ när han växte upp i 80-talets Fagersta, berättar han i sitt sommarprat i Sommar i P1. 

Var rädd för aids

Som barn i bruksorten var han rädd för nästan allting: kärnvapenkrig, radioaktiv strålning, att hans mamma som led av svår reumatism skulle dö, att få aids av myggorna. När han insåg att han gillade killar blev aids-rädslan ännu större.

– Jag hade just börjat mellanstadiet när jag insåg att jag var kär i killar. Men det var ingenting jag kunde berätta för någon, inte på den tiden, säger han i sommarpratet.  

I tidningar såg han bilder på aids-smittade män som låg utmärglade i sjukhussängar. Aids som var bögarnas fel, för det var det han läste i tidningarna och hörde på skolgården. Och nu var han en av dem.

Skräcken hjälpte

När Mats började högstadiet hade de flesta förstått att han var bög, trots att han nekade. Han blev grovt mobbad och slutade gå i skolan. När han väl var där kändes det som en mardröm. 

Skräcken i Stephen Kings böcker och Coppolas filmer blev en ventil, där Mats fick känna sig stark och hitta likheter med underdogen som nästan alltid överlevde. 

Men det skulle ta tills Mats lämnade sina plågoandar för Stockholm som han hittade ett riktigt sammanhang. Som 16 år – och okysst – flyttade han för att gå gymnasiet. I första hand för att hitta en grupp. 

Och det gjorde han, till slut. Han träffade Johan. 

Bartender blev matchmaker

Det skulle vara en intervju, där Mats som fått jobb på en tidning intervjuade skådespelaren Johan Ehn. Men efter intervjun blev de kvar, och det blev till en dejt. Kanske framför allt på grund av bartendern. 

– Hon hade sagt att det verkade som att det var en lyckad dejt vi hade och att nu var det hans tur att bjuda. Och han blev så paff att han lydde. Vad hade hänt om det inte hade varit för henne?

Efter det var Mats säker på att han träffat sitt livs kärlek. 

2005 gifte de sig under två jättefikusar. På bröllopet var klädkoden ”huvudbonad”. Det tog ett tag, säger Mats, men i dag är Johan den han har absolut mest gemensamt med, säger Mats i sommarpratet. 

– Jag blir fortfarande lycklig varje gång jag tittar på min vigselring, som är lika dan som den Angel gav Buffy i ”Buffy och vampyrerna”. 

Hoppas på framtiden

Och Mats lyfter fram ett exempel på hur det i dag kanske oftare finns kontraster mot uppväxtens homofobi, från när han var på författarturné för en av sina böcker för barn. 

– En nioåring i Västervik frågade vem jag var gift med. Jag berättade att min man heter Johan och inombord förberedde jag en pedagogisk liten utläggning. Nioåringen såg fundersam ut och sen sa han ”gillar ni motorcross?”.

 

Sommarprogrammet med Mats Strandberg sänds i P1 fredag 5 juli 13.00 och finns på Sveriges radios webb.