Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mästarprov med förhinder

Ritglädjen smittar i Sara Granérs nya seriebok.

Martina Montelius vill ha mer.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

RECENSION | SERIEBOK. Sara Granér är en osedvanligt begåvad person. Det räcker att läsa hennes briljanta "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera" från 2015 för att inse detta. Hisnande filosofiska pratbubblor såsom "Kom ihåg att hoppet – förlåt jag menar tydligt fokus på konkurrenskraft, marknadsexpansion och tillväxtökning i världsekonomin – är det sista som lämnar människan!" kan få även den som inte till vardags älskar vuxenserier att bli nyförälskad i att tänka. Ja, genom åren har det blivit rutin för mig att skärpa blicken varje gång jag ser en av hennes murriga, färgmättade rutor. 

Ur "Blixt från oklar himmel" (bilden är beskuren).

Med nya "Blixt från oklar himmel", en samlingsvolym med Granérs dagsverser, tar hon dock paus från sitt värv att utmana dumheterna i världen. Här och där glimmar det till, som i rimmen "Ett tanklock/En stjärnkock/En elchock" eller "Ett livsavgörande val/Ett samvetskval/Ett apelsinskal". 

Skrattstänkt vemod

Dessa begreppskombinationer väcker ett slags skrattstänkt vemod i mig, får mig att tycka synd om människorna på ett sätt jag inte helt förstår, men mycket tydligt känner. Men förvånansvärt många av text- och bildkombinationerna består närmast av nödrim, och av en ritglädje som visserligen smittar, men som inte bär den djupare innebörd jag är van att se hos Granér. 

Ur "Blixt från oklar himmel".

Tecknaren Sara Granér har absolut kontroll över sitt uttryck – men hennes ord behöver vara fler för att innebörden ska gå fram. Att språkligt uttrycka mycket på minimal yta är det absoluta mästarprovet för en författare, och där är hon inte än. "Professionellt verksam/Djup skam/En björkstam" rimmar visserligen, och illustrationerna är lika exakta som känslomättade – men det är som att läsa automatiskt genererad algoritmpoesi. 

 

LÄS MER – Serietecknaren Sara Granér får Expressens satirpris 

 

Det är mil från hennes outhärdligt roliga, talspråkliga drapor i serieböckerna. I "Blixt från oklar himmel" övertrumfar formen innehållet, och när det sker är ju dikten alltid död. 

 

Serieroman

Sara Granér

Blixt från oklar himmel

Ordfront, 77 s. 

Martina Montelius är medarbetare på Expressens kultursida, dramatiker och författare. Hennes senaste bok heter "Ibland är man lessen ibland är man glad".

Läs fler texter av Martina Montelius här

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!