Mästarprov med förhinder

Publicerad

Ritglädjen smittar i Sara Granérs nya seriebok.

Martina Montelius vill ha mer.

RECENSION | SERIEBOK. Sara Granér är en osedvanligt begåvad person. Det räcker att läsa hennes briljanta "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera" från 2015 för att inse detta. Hisnande filosofiska pratbubblor såsom "Kom ihåg att hoppet – förlåt jag menar tydligt fokus på konkurrenskraft, marknadsexpansion och tillväxtökning i världsekonomin – är det sista som lämnar människan!" kan få även den som inte till vardags älskar vuxenserier att bli nyförälskad i att tänka. Ja, genom åren har det blivit rutin för mig att skärpa blicken varje gång jag ser en av hennes murriga, färgmättade rutor. 

Ur "Blixt från oklar himmel" (bilden är beskuren).

Med nya "Blixt från oklar himmel", en samlingsvolym med Granérs dagsverser, tar hon dock paus från sitt värv att utmana dumheterna i världen. Här och där glimmar det till, som i rimmen "Ett tanklock/En stjärnkock/En elchock" eller "Ett livsavgörande val/Ett samvetskval/Ett apelsinskal". 

Skrattstänkt vemod

Dessa begreppskombinationer väcker ett slags skrattstänkt vemod i mig, får mig att tycka synd om människorna på ett sätt jag inte helt förstår, men mycket tydligt känner. Men förvånansvärt många av text- och bildkombinationerna består närmast av nödrim, och av en ritglädje som visserligen smittar, men som inte bär den djupare innebörd jag är van att se hos Granér. 

Ur "Blixt från oklar himmel".

Tecknaren Sara Granér har absolut kontroll över sitt uttryck – men hennes ord behöver vara fler för att innebörden ska gå fram. Att språkligt uttrycka mycket på minimal yta är det absoluta mästarprovet för en författare, och där är hon inte än. "Professionellt verksam/Djup skam/En björkstam" rimmar visserligen, och illustrationerna är lika exakta som känslomättade – men det är som att läsa automatiskt genererad algoritmpoesi. 

 

LÄS MER – Serietecknaren Sara Granér får Expressens satirpris 

 

Det är mil från hennes outhärdligt roliga, talspråkliga drapor i serieböckerna. I "Blixt från oklar himmel" övertrumfar formen innehållet, och när det sker är ju dikten alltid död. 

 

Serieroman

Sara Granér

Blixt från oklar himmel

Ordfront, 77 s. 

Martina Montelius är medarbetare på Expressens kultursida, dramatiker och författare. Hennes senaste bok heter "Ibland är man lessen ibland är man glad".

Läs fler texter av Martina Montelius här

Relaterade ämnen
Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag