Sven Otto Littorin Foto: Cornelia Nordström
Sven Otto Littorin Foto: Cornelia Nordström

Maskätna meriter

Publicerad
Uppdaterad
Karin Olsson om akademiskt fusk i Lund och Rosenbad.
Jag blev ytterligt förvånad över nyheten att Sven Otto Littorin skulle gästforska på Stanford. Kan Stanford som fostrat stjärnorna i Silicon Valley berikas av vår avdankade arbetsmarknadsminister med bluffexamen från Fairfax university?
Latinbloggens avslöjande i går att Littorins avdelning är sponsrad av den statliga forskningsmyndigheten Vinnova, som sorterar under näringsdepartementet, förklarar hur han lyckats nästla sig in i innovationsforskarnas mecka.
Men det upprör mig mindre att det kan vara ”en skattefinansierad arbetsmarknadsåtgärd”, som bloggaren skriver, än att det går att knytas till ett framstående universitet utan enastående meriter.
Sydsvenskans nyhet att Lunds rektor Per Eriksson har överdrivit sin cv har också gett min romantiska bild av universitetsvärden som meritokratins högborg, en törn.
Eriksson uppgav att han varit handledare åt flera doktorander, trots att det inte stämmer, för att bli befordrad till professor. Utan professorstiteln hade han aldrig kunnat bli rektor.
En av Per Erikssons första åtgärder på sitt nya jobb var, hör och häpna, att skärpa kontrollen av akademiskt fusk.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag