Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Martina Montelius

Vi måste rädda de rika från corona

Campus Manilla i Stockholm har hållit stängt på grund av coronasmitta.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är de samhällsmedborgare som visat flest framfötter som blir mest smittade av Coronaviruset.

Martina Montelius får känslan av att leva i upp-och-ner-vända världen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Sverige – ett land i chock! Åtminstone om vi vill att morgondagens näringsliv ska blomstra. I pressen står att läsa att såväl Campus Manilla som Kunskapsskolan i Nacka och Viktor Rydbergs samskola låter eleverna stanna hemma på grund av rådande coronavirus-angst. 

Visst förstår jag fuller väl att barn som går i kommunala skolor är precis lika rara och begåvade som de i karantän placerade barnen - men att deras sportlov innehöll utförsåkning och knatte-after ski i norra Italien ter sig måhända mindre sannolikt. Således befinner vi oss plötsligt i en av snorvallar tapetserad skrattspegelsal, i vilken yrvakna pappor i skidglasögon beskärmar sig över slöfockarna i svensk sjukvård och saktfärdig informationstakt från all tänkbar personal. 

Den som har ställt sina spermier i kö till landets effektivaste skolor, tömt sin 50 kvadratmeter stora klädkammare på islandströjor och väntat länge på sina skidor vid bagagebandet i Courmayeur, säkert oavlåtligen hånad av Greta Thunbergs koldioxidsvans, borde få något slags infektionernas frisedel. 

Visst kan man lägga ut skatteplaneringen på entreprenad – men det är en kostnad i sig, och det blir trots allt en redig summa de här föräldrarna pumpar in i vårdapparaten och i allmogens skolsystem, hur man än vänder och vrider på det. Ska hela Danderyds kommun sättas i karantän, eller vad menas? 

Det är bara att konstatera att vi lever i upp-och-nervända världen. 

Jag famlar, men den här krisen lämnar mig ingen ro.

När jag skriver detta blickar jag ut över ett förortstorg där säkert en tredjedel av folkmyllret består av gamla och bräckliga människor som skulle kunna drabbas synnerligen hårt av coronaviruset. För att inte tala om vad jag inte ser, nämligen alla de hemtjänstkunder som bor häromkring, och som dagligen får besök av personer som när som helst kan ha smittexponerats. Dessa själar har ingenstans att fly, ty de behöver för sin överlevnad ha andra människor tätt, tätt inpå sig. Undrar just vilken plats de får i kön på akuten. 

Det är väl en evig tur att ingen var framme med avrådande flygblad när sjukhuspersonalen skulle anställas. Kanske finns det hopp ändå.

Nej, jag ska inte pipa i onödan om Vällingbys skolbarn och pensionärer. Ej heller vrida mina händer i ruelse över glesbygdens skraltigare invånare – herregud, de får ju massor av frisk luft, och inte behöver de åka tunnelbana heller. Volontärer i rymddräkter får väl komma och snyta dem i värsta fall. 

Nej, jag grubblar i stället över vilka insatser de mer blygsamt bemedlade kan göra för att lätta sina skidsemestrande medmänniskors bördor när RUT-avdraget inte förslår. Kanske kan en eller annan liten barnkör från Flemingsberg eller Hjoggböle komma och uppträda för Djursholms uppväxande släkte? Kan Rosengårdsskolan skicka pysselkit? Jag famlar, men den här krisen lämnar mig ingen ro. 

Agera nu – för allas vår framtid. 

 

Martina Montelius är dramatiker, författare, teaterdirektör och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senast roman är ”Avlivningskliniken Tusenskönan”.

 

 

Så blev konservatismen het

Nu är ”Kulturkriget” här!

I Expressens nya tv-program möts Johan Norberg, Stina Oscarson och Malcom Kyeyune – för en debatt om konservatismen.

Dessutom berättar författaren Stig Larsson om sitt möte med Salman Rushdie: ”Min spontana impuls är att dränka honom, strypa honom.” Programledare: Daniel Sjölin.