Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martina Montelius

Vedervärdigt av SD att stoppa luciatåget

Drag queen story hour i Mexiko.
Foto: FRANCISCO GUASCO / EPA / TT
I dag stoppade en SD-topp ett luciatåg i Bollnäs.
Foto: Henrik Montgomery/TT NYHETSBYRÅN

I dag stoppade en SD-topp ett luciatåg i Bollnäs – för att han inte ansåg det vara traditionellt. Andra stoppade ”Drag story hour” i Trelleborg.

Martina Montelius påpekar att politiker inte har rätt att peta i kulturen.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. Jaha, nu har SD gjort det igen: missförstått vad det innebär att vara politiker. Mattias Eriksson Falk, ordförande för Gävleborgs regionfullmäktige, ville inte se en lucia med ”hen” som pronomen, så han stoppade hela Bollnäs folkhögskolas luciatåg. Moget. Dessutom säger han till P4 Gävleborg att det inte var därför. Bara att lucian inte kunde ”uppfattas som traditionell”. 

Samtidigt läser jag att Trelleborgs kommun ställt in en sagostund med dragdrottningarna Miss Shameless och Lady Busty, efter ett politiskt direktiv från SD-politikerna Mathias Andersson och Magnus Isgren. Andersson tycker att sagoläsarna har fel artistnamn, åtminstone om man översätter dem till svenska. 

När jag var barn kallade jag politiker ”dom som bestämmer”, vilket väl på sätt och vis var korrekt. Men jag trodde att politikerna bestämde allt; att de hade bestämt precis vilken lägenhet just jag skulle bo i, vad som skulle finnas i affärerna – ja, när jag var riktigt liten trodde jag till och med att politikerna bestämde vilka som skulle gifta sig! 

Nu tror ni kanske att det är för att jag är en batikhäxa och kommunist. Men å andra sidan: SD vill bestämma vem som ska vara lucia, och vilket kulturutbud enskilda bibliotek ska få erbjuda barn. Som om de verkligen vore ”dom som bestämmer”, på den nivå jag föreställde mig när jag var fem år. Mathias, Mattias och Magnus vill kunna peka på enskilda individer, i detta fall drag queens och en lucia, och förbjuda dem att synas i det offentliga rummet. Hur har det gått hittills? Det har gått utmärkt. Både biblioteket och arrangörerna av luciatåget ställde in, på order av SD-representanter som uppenbarligen inte förstår sina egna uppdrag. 

Man ska inte jamsa med människor som har svårt med självkritiken.

Varför lydde man? Jörgen Falk, chef för kultur- och fritidsförvaltningen i Trelleborg, säger till DN att de fått ett politiskt direktiv och ”Vårt uppdrag är ju att följa politiska beslut och direktiv”. Ja, men inte på detaljnivå, Jörgen! 

Vi kan inte låta politiker stolpa in och lägga sig i detaljer på det här sättet. SD förstår uppenbarligen inte vad ”Drag story hour” går ut på. De tror att det handlar om sex och att pojkar inte ska få leka med bilar längre i det här landet. Låter det som en bra idé att ge efter för så illa pålästa människors förflugna impulser? Och att en politiker ska få stoppa ett luciatåg med anledning av sin egen fullständigt vedervärdiga attityd till tågets lucia – det borde vara otänkbart. 

Vik er inte för sådant! SD-politiker är inte poliser. De har ingen rätt att fatta beslut om enskilda verksamheters innehåll. Vi måste möta de här idiotierna med mer stake. Mattias, Mathias, Magnus och deras åsiktsfränder har ingen som helst befogenhet att bestämma vilka kläder eller namn folk ska använda sig av när de är inbjudna som sagoläsare på bibliotek. Ej heller avgör de vem som ska vara lucia. 

Låt dem inte få för sig att de har den rätten. Man ska inte jamsa med människor som har svårt med självkritiken. 


Martina Montelius är författare, dramatiker och medarbetare på Expressens kultursida.