Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Martina Montelius

Ta DN:s klimattåg – och bli ett helgon

VACKRA VENEDIG. Massturism och klimatförändringar pressar staden.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Peter Wolodarski, chefredaktör DN.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Martina Montelius är sugen på att hoppa på tåget.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KRÖNIKA. I dag leker jag att jag är med på DN:s tågluff genom Europa. Årets hoppfullaste resa. Enligt chefredaktör Peter Wolodarski bevisar tidningen genom denna långutflykt på hjul att allt är möjligt, bara viljan finns. Då blir jag genast samvetsöm, ty det är numera ett obligatorium för oss privilegierade storstadsintellektuella.

Därför vill jag omedelbart bekänna färg: jag åkte flygplan i somras. Spanien tur och retur. Trots allt jag läst, och trots att så många av mina miljömedvetna kamrater börjat säga bestämt nej till flygning. Det var väldigt dumt av mig, och jag vill från denna offentliga plattform förbehållslöst be om ursäkt – även till mig själv. I stället för att sitta och äta äcklig, plastförpackad mat i en trång flygstol kunde jag ha fått vara med på den roliga fest med bubbel och orkester som gick av stapeln när det långa tåget gjorde sig redo att tuffa åstad från Stockholms central. Vad orkestern spelade? Den spelade ”When the saints go marching in”! 

https://twitter.com/dagensnyheter/status/1165602336716312577?s=20

Dubbade till helgon anträdde DN-läsarna sin resa denna historiska dag. Säkerligen hade de alla packat med sig såväl Karin Smirnoff som David Lagercrantz att njuta av med tågets rogivande ”Dodeskaden, dodeskaden” som bakgrundsmusik. Åh, om blott jag varit med! Vitklädda servitörer skulle ha serverat mig den mest utsökta av räksmörgåsar, kanske med mottot ”Det går visst!”. 

Förändring gör ont, men ibland är den nödvändig, och det är vi DN-prenumeranter som måste gå i bräschen.

Slutmålet för resan är Venedig, den av klimatförändringar plågade staden – tänk att tillhöra en generation som ännu har chansen att få se den. Lokalbefolkningen har förvisso fått nog och övernog av turism, men inte kan vi bära hela världens missmod på våra välgödda axlar? Den som åker tåg till Italien kommer som en frälsare i turkosa kortbyxor och solskyddsfaktor 50, även om italienarna kanske inte inser det just nu. Förändring gör ont, men ibland är den nödvändig, och det är vi DN-prenumeranter som måste gå i bräschen. ”Backa Wolodarski!”, framsjunger måhända en liten kör av hyperentusiastiska kulturbärare som just fått kläm på hashtag-svenska. 

https://twitter.com/_wiman/status/1166436505214226436

Men sedan är det dags att skrida från ord till handling och lägga friskvård till miljökampen, ty i upplevelsepaketet ingår en spännande cykeltur genom Berlin: ”Längs vägen får vi höra guiden berätta om det vilda 90-talet i Östberlin, om det revolutionära Kreuzberg på 70-talet och om dagens undergroundkultur. Vi cyklar i lugnt tempo och det blir tillfälle till flera pauser. Cykelhjälm ingår.” 

Beskrivningen ger mig faktiskt tårar i ögonen. Det är något med Östberlin som underhållning i kombination med ordet ”undergroundkultur” och gratis hjälm som är så innerligt rörande. 

Sällan har jag så gärna, i dubbel bemärkelse, velat hoppa på tåget. Jag vill dela DN:s närmast barnsligt klara blick och friska mod

Kan inte Expressen göra något liknande? ”Lek apelsinleken med oss för fred på jorden!” Vi kan vara hemma hos mig. Givetvis erbjuds ekologiska och rättvisemärkta alternativ för dig som är allergisk mot citrus. Ni är alla hjärtligt välkomna!


Martina Montelius är författare, teaterdirektör och medarbetare på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Avlivningskliniken Tusenskönan”.