Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Martina Montelius

SD måste sluta driva på hatet mot Annie Lööf

Annie Lööf (C).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf uppges ha varit en av Theodor Engströms måltavlor i Almedalen.

Martina Montelius tycker det är häpnadsväckande hur SD driver på det besinningslösa hatet.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KOMMENTAR. ”Rent svammel att Annie Lööf var måltavla. Om jag vill mörda A så hugger jag inte kniven i B. Tajmad info för opinionssiffror. Annie profiterar på en annan kvinnas död.” Så twittrar en anonym person samma dag som nyheten att mannen som mördade Ing-Marie Wieselgren i Almedalen den 6 juli även planerade mord på Annie Lööf. Många håller med. Konton med beskrivningar som ”Stolt islamofob, antifeminist, anti-Annie”. 

Genom åren har jag på sociala medier sett mer och grövre hat mot Annie Lööf än mot vänsterpolitiker. Något med henne driver en viss kategori twittrare till vansinne. Lööf vägrar hårdnackat ansluta sig till övriga partier på högersidan och samarbeta med Sverigedemokraterna. Hon konfronterar Jimmie Åkesson i partiledardebatter, och markerar tydligt mot särbehandling av människor på grundval av etnicitet. Av ”batikhäxorna” och ”landsförrädarna” på vänstersidan kan man vänta sig vad som helst, men för dem som vill ha en konservativ och återvandringspositiv regering är Lööf en svikare.

Det är dock inte bara enskilda, arga ”sverigevänner” som regelbundet smutskastar Lööf. Sverigedemokraternas egen mediekanal Riks, som gör inslag om ”araber” som vill ha mer bildrag, att DN Kultur kanske är en religiös sekt och att det är ”slut med räkmackan för illegala invandrare”, har länge bedrivit en närmast grotesk smutskastningskampanj mot Lööf. En av kanalens frontfigurer, Rebecka Fallenkvist, ställer sig frågan: ”Har Sharia-Annie köpt en slöja ännu?” 

Detta är inte random nättroll som avreagerar sig mitt i natten efter några öl.

Lööf sägs där vara ”ett hot mot vår demokrati” på grund av sin positiva inställning till invandring. Detta är inte random nättroll som avreagerar sig mitt i natten efter några öl. Det är SD:s egen kommunikationskanal. Men man fiskar upp nyckelord ur den bruna floden. Just ”Sharia-Annie” är ett populärt öknamn på centerledaren. Ett straff för att hon inte avskyr muslimer. 

Att Riks använder samma uttryck, och bidrar till att piska upp hatstämningen mot en partiledare, är faktiskt häpnadsväckande. För ord är inte verkningslösa. Systematisk avhumanisering av en politiker får konsekvenser. Jag hävdar inte att näthatet mot Annie Lööf är orsaken till att Theodor Engström planerade att mörda henne i Almedalen. Men att metodiska hatkampanjer mot offentliga personer skapar en ökad hotbild är ingen vild gissning. Här har Sverigedemokraterna och Riks i dag ett blytungt ansvar. De är skyldiga att sluta driva på det besinningslösa hat som under lång tid har riktats mot Lööf, och i stället otvetydigt markera mot huvudlösa tillmälen som argumentationsteknik. Det kan inte vara för mycket begärt av ett riksdagsparti. 


Martina Montelius är författare och medarbetare på Expressens kultursida.
Lunch med Montelius: Varumärkesdia från Prides spenar

https://embed.podplay.com/lunch-med-montelius-1412/231-varumarkesdia-fran-prides-spenar-131147/light?platform=podplay”

PODCAST. I hettan på en uteservering diskuterar Martina Montelius och Gunilla Brodrej Pride-paradens eventuella urspårning samt kvalitén på Sommar i P1. Dessutom: en djurhörna om att träffa marsvin respektive älg.