"Att arbeta med händerna, som det heter, är inte mitt forte. Att trä en symaskin skulle nog än i dag vara på gränsen till traumatiskt. En del människor blir nervösa av praktiskt arbete."
"Att arbeta med händerna, som det heter, är inte mitt forte. Att trä en symaskin skulle nog än i dag vara på gränsen till traumatiskt. En del människor blir nervösa av praktiskt arbete."
Martina Montelius

"Tack kära slöjd"

Publicerad

Skola: Martina Montelius tackar för slöjdens smörknivar och påminner om värdet av övningsämnen.

Ord som “rubank" och “sömsmån" har skvimpat fram genom mitt bakhuvud i hela mitt skrivande liv. Inte bara för att de är fonetiskt kittlande, utan för att de för med sig myriader av doft- och känselminnen.

Slöjd på Nordiska museet.

Minnet av det allra roligaste på träslöjden: när den lätt spritdoftande snubbe som var vår lärare äntligen kungjorde att vi skulle städa, och jag fick ta en liten sopborste och svepa sågspånet av arbetsbänken. Rörelserna var så njutbara: svep, svep - rent! Fram till dess hade jag oftast misslyckats så det stod härliga till. Att arbeta med händerna, som det heter, är inte mitt forte. Att trä en symaskin skulle nog än i dag vara på gränsen till traumatiskt. En del människor blir nervösa av praktiskt arbete.

Kroppen behöver aktivitet

Vi som är sådana kallas ibland “huvudfotingar"; vandrande hjärnor, utan riktig kontakt med våra egna extremiteter. Det är vi som spiller, städar dåligt, tappar intresset när någon redogör för en maskins funktioner. Man behöver inte vara rädd att få någon smörkniv i julklapp av oss, som Ann-Charlotte Marteus skriver om i sin ledarkrönika (Expressen 5/1). Varför stå och svarva frustrerat i timmar när man kan köpa en utmärkt funktionell, fabrikstillverkad smörkniv?

Men vad vi måste begripa är att hjärnan har en vidhängande kropp, och att den kroppen behöver aktiveras. Barn behöver uppmuntran, för att inte säga tjat, om de ska ta sig över den första tröskeln mellan “Jag kan inte" och “Titta, det här har jag gjort!".

Avbrott är nödvändiga

Smörkniv.Foto: Christian Örnberg

Själv har jag aldrig sytt en klänning, men väl en enkel tygväska. Och som vi vet hänger allt ihop när det gäller lärande. Den som utvecklas på ett område sporras att försöka med fler. Tankeverksamheten behöver kroppslig verksamhet för att fungera bra; sitter man och stirrar på böcker och papper i åtta timmar blir man trög i huvudet, helt enkelt.

Avbrott för andra sorters aktiviteter är nödvändiga för att vi ska fungera intellektuellt. Och de som är mest svårövertygade om detta är just vi huvudfotingar. Vi ser ingen anledning att göra annorlunda. Tack, kära slöjd, säger jag därför. Dessutom är det roligt att få en trägris med olika långa ben i julklapp.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar.

Martina Montelius
Martina Montelius
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag