Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Martina Montelius

Barnen lämnas ensamma – då går strömmen

Therese Henriksson. Foto: Lovisa Henriksson.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JONAS BERGLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Therese Henrikssons berättelse handlar om tre syskon som är ensamma hemma.

Martina Montelius läser en dramathriller om ett strömavbrott.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

ROMAN | RECENSION. Grundpremissen i Therese Henrikssons ”Kyla” suger in en direkt: den lilla staden Aleå i Norrbotten blir strömlös mitt i smällkalla vintern. Temperaturen ligger under minus 30-gradersstrecket, och de tre syskonen Theo, 12, Sofia, 16 och Simon, 18, är ensamma hemma, eftersom föräldrarna är på semester i Thailand. 

Likt moderna Frostmofjällsbarn får de således klara sig bäst de kan, med rudimentära kunskaper om ficklampor, eldning och ett liv utan wifi. En romanidé helt rätt i vår klimatmedvetna och katastrofberedda nutid. Och visst är den väl genomförd. Henriksson stannar inte vid den nog så spännande situationen, utan skrapar också frosten från fönstren in i sina figurers känsloliv och relationer. 

I en otäck scen hittar Sofia sin pojkvän Elias mamma ihjälfrusen, och hennes ångestreaktion och desperata jakt på den hon älskar är fint tecknade. Början till en djupare berättelse finns också i de outtalade känslorna mellan Elias och Simon. Är det egentligen de två som älskar varandra? I takt med kylans hårdnande grepp om samtliga muskelgrupper skruvas också det känslomässiga dramat åt, och det akuta i kärleken, syskonskapet och utsattheten eskalerar. 

Drabbande dramathriller

Språket är enkelt, handlingsdrivet, och på sina ställen anar jag en gnutta vuxennervositet inför den tilltänkta läsargruppen; 12-15-åringar. Berättelsen slår sånär knut på sig själv i sin iver att hålla läsarna på helspänn, och stundtals förtar det lite av de inre skeendenas styrka. Det är lätt hänt. Och visst kan även högstadieungdomar få unna sig en lite lagom drabbande dramathriller även i bokform. 

Framför allt är detta en berättelse om överlevnad, praktisk och själslig, när det vi tar för givet utan förvarning rycks undan. Vill man kan man läsa den som en uppbygglig saga om att vi klarar mer än vi tror, men bäst gör den sig som verklighetsnära mardrömsfantasi och stelfruset skoteräventyr kryddat med en knivsudd sorg och en skvätt välkyld tonårskärlek. 

Roman

Therese Henriksson

Kyla

Ålder 12+

Opal, 252 s. 

Martina Montelius är författare och kritiker på Expressens kultursida. Hennes senaste bok är ”Stackars Birger”.

Lyssna på podcasten Lunch med Montelius HÄR.