Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Maria Edström

Kulturens uppgift är inte att garantera demokratin

Affischen är en del av Riksteaterns kulturpolitiska aktion.
Maria Edström
Foto: OLLE SPORRONG
Affischen är en del av Riksteaterns kulturpolitiska aktion.

Riksteatern gör satir av Sverigedemokraternas kulturpolitik.

Maria Edström förklarar varför den blev fel.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

KULTURPOLITIK | KOMMENTAR. Lagom till den förestående Almedalsveckan slår Riksteatern till med en kulturpolitisk aktion i form av en framtidsdystopi. Man har hittat på ”myndigheten Svenskt Kulturturistcenter” som år 2026 är en produkt av Sverigedemokraternas kulturpolitik och där det erbjuds ”trevliga och okomplicerade kulturupplevelser”, som Riksteatern presenterar det. Affischer med budskap som ”Konst hänger vi på väggen, sexualiteten lämnar vi i garderoben” ska illustrera SD:s kultursyn.

Och först som sist: SD:s kulturpolitik skrämmer också skiten ur mig. 

Systrarna Kronlöf

”Kulturimpulser som utan att anpassas till svenska förhållanden inympas i det svenska samhället av makthavare eller grupper som inte själva ser sig som svenska betraktar vi dock inte som en del av den svenska kulturen utan snarare som en form av kulturimperialism.” skriver SD på partiets hemsida. Vad menas: Netflix? Eller den bolsjevistiskt kosmopolitiska konspirationen av urartad konst, typ systrarna Kronlöfs ”Full patte”? 


LÄS MER – Full Patte-systrarna får Satirpriset Ankan


Att jag försöker skämta kan ses som just ett försvar, ett sätt att hantera denna rädsla för en kulturpolitik där en enad, svensk monokultur ska ha monopol. Och att Riksteatern, precis som många andra kulturutövare också är rädda förvånar inte. 

”Ett ointresse för kulturpolitiken är ett hot mot demokratin” skriver man också – och här någonstans börjar det skorra i mina öron. Snarare är ett ointresse för demokratin ett hot mot kulturen – i synnerhet en fri sådan. Kulturens uppgift är inte att garantera demokratin, det är en tankefigur som blivit vår tids gissel i debatten.

Pjäsen om Bert Karlsson

Folkrörelsen Riksteatern har ju tidigare inte haft den rågången helt klar för sig; på sin hemsida för pjäsen ”Dagbrott” lät man den inbjudna kulturministern Alice Bah Kuhnke uttala sig om vilken viktig och bra föreställning detta var. Och orsaken till att Gertrud Larssons pjäs om Bert Karlsson plötsligt stoppades är fortfarande höljd i (politiskt?) dunkel.


LÄS MER – Gunilla Brodrej: Riksteatern ställer in pjäs om Bert Karlsson 


De fiktiva affischerna som Riksteatern lanserar i sin politiska happening har underrubriken ”Måtta, sans, besinning” – det kan låta kul men stämmer definitivt inte med ett parti som SD, det är exakt motsatsen som råder – titta på de länder i Europa som implementerat den kulturpolitik som SD står för. 

Riksteaterns aktivism

Riksteaterns aktivism – ”motarbetat av@riksteatern” som det också övertydligt står på affischerna – riskerar att bli kontraproduktiv om den uppfattas som överlägsen och hånande. Debatten om hur politiskt styrd kulturen är av ”pk-kramare” i ”etablissemanget” behöver inte mer eldunderstöd. Mer brådskande är ett politiskt samtal, som inte låter som en Facebook-tråd, om hur en fri kultur ska garanteras.


Maria Edström är kritiker på Expressens kultursida

Läs fler texter HÄR