Mappen i hand

Publicerad
Natalia Kazmierska: Releasepartyt på Rosenbad för den nya kulturutredningen lämnade en stor tomhetskänsla efter sig.
Efter en 35 år lång och tålmodig väntan tryckte Eva Swartz Grimaldi lättat i gång powerpointen i pressrummet på Rosenbad.
Hajpen dog redan inför de första punkterna: ”förvaltningsorganisation” och ”institutionsstruktur”. Knappt 20 minuter senare hade Svenska Dagbladets ledarredaktion säckat ihop på heltäckningsmattan i hörnet.
Releasejippot för den nya Kulturutredningen – mitt livs första och, om det rullar på i den här takten, kanske även den sista – lämnade en stor tomhetskänsla efter sig.
Vi som hade hoppats på smällande champagnekorkar, kravaller utanför Riksteatern eller åtminstone en Stina Oscarson-ockupation av Operan kunde bara ännu en gång konstatera att kulturpolitiken har en avtrubbande effekt.
Här satt public serviceknegare, Timbroglidare och vänsterns vakthundar på rad, samtliga med bister uppsyn.
SVT:s samiska redaktion tog bladet från munnen under frågestunden och efterlyste minoritetskulturerna, medan författarförbundet genast gav sig in en språkdebatt om begreppet kvalitet.

Däremot verkade ingen reagera på den nya ”portföljmodellen”.
Den tjänstemannaaktiga lädermappen, alltså högerns alternativ till vänsterns pösiga ”kulturpåse”, visar sig inte oväntat bli den borgerlige kulturbärarens främsta accessoar.
Signalen från Kulturutredningnen är tydlig: ut med slängiga tygkassar i hampaväv med flummigt blomstertryck. In med portföljnissarnas gem, tjocka pappersbuntar och gaffelpärmar. Exakt hur kulturen ska bli mindre byråkratisk med hjälp av attachéväskor ska dock bli intressant att se.
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag