Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mansfri musikfestival - lika svenskt som knäckebröd

Travis Scotts spelning på Bråvallafestivalen 2017.
Foto: PONTUS LUNDAHL/ TT
Veronica Maggios spelning på Bråvalla 2016.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Svenskarna debatterar mansfria festivaler på liv och död medan omvärlden ser på med förundran. Emil Arvidson om en sverigebild som håller linjen. 

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Beskedet om att Bråvallafestivalen lägger ned på grund av sexualbrott som anmälts där skapade stor debatt. 

Kort därefter bestämde sig komikern Emma Knyckare för att starta en mansfri festival

https://twitter.com/Knyckare/status/881563265414955008

Bråk om mansfri festival

Reaktionerna på detta har varit förutsägbart uppdelade längs politiska linjer. Glada utrop från den programmatiska vänstern. Rasande kritik från "inte alla män"-högern. 

Liknande debatter har pågått i olika versioner de senaste åren. De dras alltid ut i den politiska polariseringens båda ändar. 


LÄS MER – Joel Halldorf: Sverige måste byggas uppifrån och ner 


I grunden verkar frågan gälla vilket sorts land Sverige är, vilka som egentligen är våra grundläggande värderingar. Lever vi på gränsen till avgrunden eller i den bästa av världar? Ingen svensk kan ha missat den splittringen under de senaste åren. 

Ställer man samma fråga utanför landets gränser är svaret dock fortfarande tydligt.

Under de år jag själv jobbade i USA kom regelbundet frågor om svensk sjukvård, social välfärd och feminism, alltid uttalade med höjda ögonbryn och drömska blickar. 

Hade jag berättat om isbjörnar som promenerar på Stockholms gator så hade jag ändå aldrig framkallat de chockade reaktioner som följde på en dragning av grunderna kring svensk föräldraförsäkring.

Sverige - ett feministiskt sagoland

Det är också denna vinkel – Sverige som ett märkligt sagoland av kuriös feministisk strävan – som internationell press går i gång på kring nedläggningen av Bråvalla. 

Det amerikanska magasinet Newsweek publicerade en artikel med rubriken "SWEDEN IS GETTING A MAN-FREE MUSIC FESTIVAL 'UNTIL MEN LEARN TO BEHAVE' 

Även Independent, BBC och Daily Mail skriver nu, för sina respektive målgrupper, om Emma Knyckares tweet.   

Men grundvinkeln är tydlig: Nu har de gjort det igen. Sverige, den tomtiga nationen uppe i norr som löser sina problem medelst jämställdhet och en – beroende vem du frågar – helt extrem eller fullständigt utopisk feminism. 

Man kan tycka vad man vill i sakfrågan. I omvärldens ögon är en mansfri musikfestival fortfarande lika svenskt som knäckebröd och midsommarstänger.


Emil Arvidson är medarbetare på Expressen Kultur