Travis Scotts spelning på Bråvallafestivalen 2017. Foto: PONTUS LUNDAHL/ TTTravis Scotts spelning på Bråvallafestivalen 2017. Foto: PONTUS LUNDAHL/ TT
Travis Scotts spelning på Bråvallafestivalen 2017. Foto: PONTUS LUNDAHL/ TT
Veronica Maggios spelning på Bråvalla 2016. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURESVeronica Maggios spelning på Bråvalla 2016. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Veronica Maggios spelning på Bråvalla 2016. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Mansfri musikfestival - lika svenskt som knäckebröd

Publicerad

Svenskarna debatterar mansfria festivaler på liv och död medan omvärlden ser på med förundran. Emil Arvidson om en sverigebild som håller linjen. 

Beskedet om att Bråvallafestivalen lägger ned på grund av sexualbrott som anmälts där skapade stor debatt. 

Kort därefter bestämde sig komikern Emma Knyckare för att starta en mansfri festival

https://twitter.com/Knyckare/status/881563265414955008

Bråk om mansfri festival

Reaktionerna på detta har varit förutsägbart uppdelade längs politiska linjer. Glada utrop från den programmatiska vänstern. Rasande kritik från "inte alla män"-högern. 

Liknande debatter har pågått i olika versioner de senaste åren. De dras alltid ut i den politiska polariseringens båda ändar. 

 

LÄS MER – Joel Halldorf: Sverige måste byggas uppifrån och ner 

 

I grunden verkar frågan gälla vilket sorts land Sverige är, vilka som egentligen är våra grundläggande värderingar. Lever vi på gränsen till avgrunden eller i den bästa av världar? Ingen svensk kan ha missat den splittringen under de senaste åren. 

Ställer man samma fråga utanför landets gränser är svaret dock fortfarande tydligt.

Under de år jag själv jobbade i USA kom regelbundet frågor om svensk sjukvård, social välfärd och feminism, alltid uttalade med höjda ögonbryn och drömska blickar. 

Hade jag berättat om isbjörnar som promenerar på Stockholms gator så hade jag ändå aldrig framkallat de chockade reaktioner som följde på en dragning av grunderna kring svensk föräldraförsäkring.

Sverige - ett feministiskt sagoland

Det är också denna vinkel – Sverige som ett märkligt sagoland av kuriös feministisk strävan – som internationell press går i gång på kring nedläggningen av Bråvalla. 

Det amerikanska magasinet Newsweek publicerade en artikel med rubriken "SWEDEN IS GETTING A MAN-FREE MUSIC FESTIVAL 'UNTIL MEN LEARN TO BEHAVE' 

Även Independent, BBC och Daily Mail skriver nu, för sina respektive målgrupper, om Emma Knyckares tweet.   

Men grundvinkeln är tydlig: Nu har de gjort det igen. Sverige, den tomtiga nationen uppe i norr som löser sina problem medelst jämställdhet och en – beroende vem du frågar – helt extrem eller fullständigt utopisk feminism. 

Man kan tycka vad man vill i sakfrågan. I omvärldens ögon är en mansfri musikfestival fortfarande lika svenskt som knäckebröd och midsommarstänger.

 

Emil Arvidson är medarbetare på Expressen Kultur

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Vik biträdande kulturchef: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag