Daniel Suhonen, kulturskribent och s-debattör. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSENDaniel Suhonen, kulturskribent och s-debattör. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Daniel Suhonen, kulturskribent och s-debattör. Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
PROFITMASKINER. Lyftkranar i bygget av Nya Karolinska Sjukhuset – en satsning som kommer att generera många skattemiljarder åt storbolagen. Foto: Robban AnderssonPROFITMASKINER. Lyftkranar i bygget av Nya Karolinska Sjukhuset – en satsning som kommer att generera många skattemiljarder åt storbolagen. Foto: Robban Andersson
PROFITMASKINER. Lyftkranar i bygget av Nya Karolinska Sjukhuset – en satsning som kommer att generera många skattemiljarder åt storbolagen. Foto: Robban Andersson
"Sjukt hus". Foto: ORDFRONT"Sjukt hus". Foto: ORDFRONT
"Sjukt hus". Foto: ORDFRONT

Människor riskerar att dö av Nya Karolinska

Publicerad

I en ny reportagebok blir bygget av Nya Karolinska en studie i borgerliga politikers girighet och naivitet.

Daniel Suhonen grips av en förlamande vrede över miljardrullningen som riskerar att rasera sjukvården i Stockholm.

Nästan 700 000 svenskar har i dag en privat sjukvårdsförsäkring. De garanteras vård av en privat vårdgivare och får gå före i kön, trots att vi i Sverige har en allmän sjukvård som anses hålla hög kvalitet. Om några veckor öppnas Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) i Solna för patienter. Risken är att det nya sjukhuset kommer att leda till en explosion av nya privata sjukvårdsförsäkringar i Stockholms län.

Nya Karolinska riskerar – bokstavligen – att bli en cancertumör i Stockholmssjukvården. Sjukhuset är redan vid bygget cirka tio gånger dyrare än motsvarande internationella toppsjukhus. Men ännu värre är att det nya sjukhuset inte alls svarar mot behoven som stockholmarna har. Det nya sjukhuset har färre vårdplatser än det gamla vilket kommer öka köerna och förvärra personalbristen.

 

LÄS MER: Så stjäl eliten från Sveriges skattebetalare

Som att köpa bostad med sms-lån

Men framför allt kommer det vansinniga privata finansieringsupplägget att tränga undan annan nödvändig vård. OPS-finansiering (offentlig-privat-samverkan) för offentlig sektor är ungefär som att köpa sin bostadsrätt med sms-lån. Privata företag har hjälpt landstinget i Stockholm, som har beskattningsrätt på två miljoner invånare, att finansiera sitt sjukhus. På så sätt blir lånet åtta till tio gånger så dyrt som om landstinget själv hade tagit det. Där drog stockholmarna en nitlott.

Men det stannar inte där. Genom vansinniga driftskontrakt - för alla utom byggbolaget Skanska, konsultfirman PwC och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree - kommer företagen fortsätta att tjäna storkovan på drift och underhåll i 30 år.

 

LÄS MER: "Jag längtar efter en vänster som vågar diskutera allt"

Världens dyraste sjukhusbygge

Allt detta framgår av de två grävande journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgrens bok "Sjukt hus" som ingående beskriver turerna kring ett sjukhus som skulle bli i världsklass men förvandlades till världens dyraste sjukhusbygge någonsin.

På natten när jag har läst klart boken har jag svårt att andas. En krypande känsla av äckel fortplantar sig i mig inför dessa borgerliga politiker vars ideologiska lustar förmodligen kommer leda till att människor i denna stad dör i konsekvenserna av det vårdkaos som NKS kommer orsaka.

NKS bär Moderaternas politiska färg från början till slut. Landstingsrådet Ralf Lédel, som ville torpedera landstinget, lanserade idén om ett nytt storsjukhus. Man kan nog säga att hans vilja blir besannad. NKS kommer att tränga undan livsnödvändig vård i flera decennier framåt, och till extrema kostnader.

 

LÄS MER: Daniel Suhonen: "Vi mördade Olof Palme"

Skattebetalarna betalar storbolagen

Men bakom egentligen naiva borgerliga politiker som ville få ett monument över sig själva, står riskkapitalister och byggherrar som kommit på hur man kan lura sjukhusskjortan av politikerna utan att ta några risker själva. Där står revisionsbolag som töjer på lagarna och låter skattebetalarna betala storbolagens skatteplanering.

Dessutom har alla vanliga demokratiska spelregler åsidosatts när Landstingsfullmäktiges ledamöter har tvingats att skriva på juridiskt bindande tystnadslöften - allt för att skydda företagshemligheter från allmänhetens insyn. Man kan tycka att en förutsättning när privata företag gör affärer med det offentliga är att de accepterar demokratin.

 

LÄS MER: Nya Karolinska blir 9 miljarder kronor dyrare

Må priserna ramla

Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har avslöjat en storsvindel som borde få rättsliga och politiska efterverkningar. Om inte är det fel på lagarna. Boken är välskriven och rafflande, ibland kanske lite väl ingående, men det är randanmärkningar. Precis så här önskar jag att fler journalister arbetade. Författarna har redan belönats med Guldspaden för sin granskning av Nya Karolinska i SvD, och må priserna fortsätta ramla ner över dem som vinstläckaget kommer att göra över Skanska! Augustprisnominering i fackboksklassen och Stora journalistpriset borde vara inom räckhåll.

Författarna rör vid vår tids stora politiska ödesfråga:

Hur kapitalet tränger allt längre in i den offentliga sektorn. Det vill in, göra marknad av allt - den skattefinansierade välfärden är den säkraste av alla marknader eftersom den inte alls är någon marknad. Upphandlingen av Nya Karolinska sades ske i konkurrens, men det fanns bara ett anbud och författarna visar med all önskvärd tydlighet att allt i praktiken var riggat för Skanska på förhand.

 

TV: Försvunna skattepengar bakom Nya Karolinska

Blåögda politiker, halvkorrupta tjänstemän

Mitt i dragkampen mellan mäktiga bolag med horder av jurister och miljarder skäl att luras, står blåögda politiker och halvkorrupta tjänstemän som aldrig granskas eller avkrävs ansvar. Sedan, när affärskontrakten är undertecknade, kan de kliva över på andra sidan bordet och ta lukrativa uppdrag som konsulter åt de bolag som de har hjälpt fram under sin tid i allmänhetens tjänst.

I bästa fall hjälper böcker som "Sjukt hus" till att förvandla Nya Karolinska till en gravvård över varje tanke om mer OPS-finansiering av svensk välfärd och infrastruktur i framtiden. Den borde vara grundlitteratur för alla med aspiration på ett offentligt uppdrag.

Dess innehåll borde ha kraften att få ut människor på gatorna och avsätta de ansvariga. Det tråkiga är att vanliga stockholmare riskerar att dö på deras altare först.

 

Följ Expressen Kultur på Facebook - där kan du kommentera våra artiklar

 

FOTNOT. Daniel Suhonen är kulturskribent och socialdemokratisk debattör. Han är också chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

Daniel Suhonen
Daniel Suhonen
Expressen getinglogga
Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kulturchef: Karin Olsson. Biträdande kulturchef: Jens Liljestrand. Redaktör för idédebatt och reportage: Ida Ölmedal. Litteraturredaktör: Anna Hellgren. Scen- och ungredaktör: Gunilla Brodrej. Kontakt: fornamn.efternamn@expressen.se. Missa inga artiklar – följ Expressen Kultur på Facebook!

Till Expressens startsida

Mest läst i dag