Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannerheim har rätt – vinstintresset måste bort

Nooshi Dadgostar (V).
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Daniel Raiazat (V).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Filippa Mannerheims anklagelseakt mot Sveriges riksdagspolitiker på Expressens kultursida har väckt stor uppmärksamhet.
Nooshi Dadgostar och Daniel Riazat från Vänsterpartiet svarar i skoldebatten.

Detta är en kulturartikel, där skribenter kan uttrycka personliga åsikter och göra bedömningar av konstnärliga verk.

SKOLDEBATT. Den 17 november publicerades Filippa Mannerheims öppna brev till Sveriges riksdagspartier. ”Det är dags att gå samman över partigränserna och stoppa aktiebolagens expansion”, skrev hon. Vi kan inte annat än att hålla med. 

Idén om ett jämlikt och sammanhållet utbildningssystem var en del av kampen för demokratin. En kamp som gjorde kunskap och bildning till en rättighet, för alla. Sedan flera decennier tillbaka har dock utvecklingen gått åt fel håll och vi delar din och många andras oro, Filippa. 

När experimentet med vinstdrivande privatskolor sattes i rullning så framhävdes de små skolorna. De som drevs av eldsjälar genom kooperativ och stiftelser. Vi har inget emot dessa skolor. Redan då varnade vårt parti för att avregleringarna i stället skulle leda till vinstintresse för storbolag. Något som missgynnar såväl kommunala skolor som de icke-vinstdrivande friskolorna. 

Alla partier måste ta till sig kritiken som Mannerheim har framfört i sitt brev. Det gäller även oss i Vänsterpartiet. Vi lovar att fortsätta sätta press i denna fråga. Men samtidigt har vi varit det enda partiet i Sveriges riksdag som på allvar tagit strid mot marknadsskolan och dess negativa konsekvenser. Gång på gång har våra förslag för att avskaffa dagens marknadsexperiment fått avslag av de andra partierna. 

Under förra mandatperioden ställde vi ett ultimatum till den S-ledda regeringen för att inleda budgetsamarbete: den gick ut på att regeringen Löfven skulle lägga fram förslag för att stoppa vinstintresset i välfärden. Efter hårda förhandlingar så gjorde de det och kort därefter röstades förslaget ner av borgerligheten och SD. Så sent som i torsdags (27 nov) tog vi ett initiativ för införande av offentlighetsprincipen på samtliga skolor, men återigen blev det avslag av samma politiska höger som inte bara försvarar skolkoncernernas vinster med näbbar och klor utan också tycker att skolor, elever och personal ska behandlas som affärshemligheter. 

Vi samtalar gärna över partigränserna med alla demokratiska partier för att få ett stopp på detta världsunika experiment, men vi är samtidigt tydliga med att skulden för dagens problem i skolan inte får läggas på lärare, skolpersonal, elever och föräldrar. Det är ett systemfel vi pratar om. 

Tillsammans ska vi stoppa experimentet och återuppbygga en demokratisk och jämlik skola.

En gång i tiden var svensk skola känt för att vara världens mest jämlika, precis som Sverige som nation var. Det fanns sannerligen problem även då, men skillnaden var att en jämlik och sammanhållen skola, där allas rätt till kunskap och bildning säkrades, sågs som en grundläggande demokratifråga. I takt med att klyftorna har ökat, marknadsexperimenten i välfärden har gjort frammarsch och den demokratiska styrningen förvandlats till marknadsstyrning så har samhället förändrats. Elev blev ”kund”, skola blev ”marknad” och utbildning en ”vara”. Men det är nog nu. 

Vänsterpartiet är glada över att en majoritet av svenska folket vill lämna marknadsskolan bakom sig. Vid varje motgång är det lärare som du Filippa, som ger oss inspiration att fortsätta. Varje gång det känns svårt att stå upp emot dessa starka kapitalägare som tjänar pengar på skolsystemet känner vi styrkan i att lärare, forskare, skolpersonal och många andra över hela landet driver opinionen åt rätt håll. 

Tillsammans ska vi stoppa experimentet och återuppbygga en demokratisk och jämlik skola. 


Av Nooshi Dadgostar och Daniel Riazat

Nooshi Dadgostar är partiledare för Vänsterpartiet. Daniel Riazat är utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.